Poznati

Direktno.rs

22. 09. 2020. 15:37 2

Danijela Štajnfeld o silovanju: Planirala sam samoubistvo

I posle emitovanja filma Danijele Štajnfeld u kom je otkrila da ju je jedan moćnik iz srpske filmske industrije silovao ne prestaje da priča o ovoj temi.

Film "Zaceli me" nedavno je imao premijeru na Sarajevskom filmskom festivalu, a glumica je posle emitovanja filma priznala kroz kakve probleme je prolazila nakon trauma koje je proživela, sve dok nikome nije ispričala šta joj se zapravo desilo.

- To što se izgubi kada pretrpite seksualno zlostavljanje ostaje unutra. Te rane su nevidljive, ali su aktivne. Zbog njih izgubite veru u sebe i druge - rekla je glumica za "Danas" i dodala:

- Nepoverenje je jedna od najvećih boli zato što, ako smo mi verovali našem društvu, našoj školi, roditeljima, mestu zaposlenja, da svi oni garantuju da smo u bezbednoj okolini, a baš tu vam se desi nešto najnebezbednije, onda se mozak pita: "Ako je to istina, gde sam ja još bezbedna?"- zaključila je Štajnfeldova.

Posle silovanja mlada glumica je odlučila da pokuša da pomogne sebi i preseli se u Ameriku, gde je planirala da počne život iznova, no, to baš nije teklo po planu koji je ona zamislila.

- Kada sam otišla u Ameriku, bila sam u fazonu "niko ne mora to da zna, zašto bih ja o tome razgovarala? To je moja prošlost, ja sad krećem od nule - zdrava sam, prava, mogu sve. Niko ne mora da zna da sam u stvari mrtva iznutra, da je moje dostojanstvo zbrisano" - priznala je ona i dodala:

- Međutim, počeli su problemi - nisam mogla da spavam, da pričam, da jedem, počela sam da dobijam napade panike. Kad sam bila u metrou, buka, svi ti ljudi oko mene, odjedanput nisam mogla da dišem. Tad sam baš imala strašan napad panike, jer mozak ne može lako da se rehabilituje i tada sam shvatila da sa nekim moram da razgovaram.

Kako njoj nije bilo bolje, Danijela je došla na ideju da potraži anonimnu pomoć kako bi uspela da pobedi zastrašujući čin koji se dogodio nekoliko godina pre toga.

- Poslala sam poruku na SOS telefon za anonimnu pomoć. Sa druge strane sam čula muški glas. Počela sam da pričam šta mi se desilo. On me je slušao i u jednom trenutku počeo da plače. Rekao mi je da tu radi već 15 godina i da ga je veoma potreslo to što je čuo. Tada sam u njegovom saosećanju pokušala sebi da dozvolim da i mene boli. On i njegovo saosećanje su bili moje ogledalo. Tako sam jedino mogla da vidim koliko to mene boli pošto sam ja, naravno, svoju bol poricala - ispričala je Danijela.

Ona je posle tog razgovora bila svesna da problem mora da prevaziđe, pa je počela da se "otvara" i prema svojim prijateljima i kaže im šta joj se dogodilo.

- Kad sam jedanput progovorila, onda sam morala da nastavim, počela sam da pričam prijateljima, ali nikako nisam mogla da kažem reč silovanje. To mi je bilo najstrašnije. Mogla sam da opišem, ali nikako nisam moga da prisvojim tu reč i da se to meni desilo - kaže ona i dodaje da je zbog svega želela da izvrši samoubistvo, ali da su prijatelji koji su pronašli njenu oproštajnu poruku ipak uspeli da je urazume i spreče je.

- Počela sam od svega da se distanciram, od Srbije, porodice, htela sam da odem u Los Anđeles, gde me niko ne zna, polako sam počela da planiram svoje samoubistvo. Pošto je pronađena moja oproštajna poruka, neko je pozvao policiju. O tome su ubrzo saznali moji prijatelji u Njujorku i uradili sve da me vrate nazad - pričala je Danijela.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati