Svet

[ Izvor: Mediji ]

06. 09. 2024. 19:12 3

Otkriven okrutni plan Hamasa za otete Izraelce (FOTO)

Otkriven je okrutni plan Hamasa za otete Izraelce u napadu od sedmog oktobra prošle godine.

Kako je preneo "Dailymail", na kompjuteru koji je pripadao Jahji Sinvaru (61), vojnom lideru Hamasa, koji je preuzeo i političko rukovodstvo nad ovom terorističkom organizacijom posle likvidacije Ismaila Hanijea, otkriven je tajni dokument koji datira iz proleća ove godine.

Dokument vojne obaveštajne službe Hamasa, a koji je Sinvar odobrio, sadrži i uputstvo za strategiju u vezi pregovaranja sa Izraelom o eventualnom mirovnom sporazumu. Međutim, mnogo više pažnje privlače zastrašujući planovi za mučenje talaca i njihovih porodica.

- Nastaviti sa psihološkim pritiskom na porodice zatvorenika, kako sada tako i tokom prve faze primirja, tako da se pritisak javnosti na neprijateljsku vladu povećava - navodi se u dokumentu u koji je uvid imao nemački "Bild".

U pitanju je deo strategije Hamasa kako bi se povećao pritisak na Izrael i poboljšala njegova pregovaračka pozicija u vezi potencijalnog oslobađaja talaca i sporazum o prekidu vatre. Dokument takođe navodi da je Hamas ravnodušan kako prema brzom okončanju rata, tako i prema stradanjima civila u Gazi, koji uopšte nisu pomenuti u dokumentu.

Za pregovore sa Izraelom, teroristička grupa je istakla da je "kapacitet naših oružanih snaga morao da se održava nakon iscrpljivanja izraelskog političkog i vojnog aparata". Teroristička grupa je priznala da je njihov vojni kapacitet oslabljen od početka rata.

Od početka sukoba, Hamas je objavio nekoliko video snimaka na kojima su taoci koje grupa drži u Pojasu Gaze primorani da mole za oslobađanje i kritikuju izraelsku vladu.

U video snimku koji je snimljen pre nego što je likvidiran, oteti američki državljanin Herš Goldberg-Polin (23), govori pod prinudom i navodi da je preživeo u Gazi bez medicinske nege i sa malo hrane i vode, kritikujući izraelsku vladu zbog bombardovanja Pojasa Gaze.

On je u snimku pozvao američkog predsednika Džozefa Bajdena da okonča rat. On se direktno obratio svojoj porodici i istaknutim licima u borbi za oslobađanje zarobljenika:

- Znam da radite sve što možete i da ste na ulici pokušavajući da me sada vrati kući. Potrebno je da ostanete jaki za mene, nastavite da se borite i nadam se da ću uskoro doći kući - rekao je on.

Slične video snimke, koje je Izrael osudio kao psihološki rat, Hamas je objavio tokom cele nedelje nakon što je šest tela talaca izvučeno iz tunela u Gazi. Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da su ih ubili njihovi otmičari dok su se izraelski vojnici približavali i pokušavali da ih oslobode. Hamas je zapretio da će ubiti i druge taoce ako Izrael pokuša da ih spase.

U Gazi se nalazi još oko 70 živih talaca kojisu oteti u napadu od sedmog oktobra prošle godine. Takođe, veruje se da se u Gazi nalaze i tela najmanje 30 likvidiranih talaca.

U dokumentu se navodi strategija za pregovore. Hamas je navodno bio spreman da dozvoli predstavnicia Crvenog krsta za poseti neke od talaca tokom trajanja pregovora o drugoj fazi prekida vatre. Tokom primirja, Hamas je navodno bio spreman i da dopusti taocima da pošalju poruke svojim porodicama, kako bi one bile još očajnije i izvršile još veći pritisak na vlasti.

Rejčel i Džonatan, roditelji ubijenog Herša Goldberga-Polina, tvrde da propagandni video njhovog sina koji je snimio Hamas mora da posluži kao "poziv za buđenje" čitavom svetu da bi se oslobodili preostali taoci:

- Nijedna porodica ne bi trebalo da prođe kroz ovo što smo mi - naveli su oni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati