Svet

[ Izvor: Mediji ]

03. 08. 2023. 14:58 2

Grci upozoravaju na veoma otrovnu ribu (VIDEO)

Vlasti Krita upozoravaju na sve veće prisustvo otrovnih riba koje mogu da izazovu čak i amputaciju delova ljudskog tela. Ribolovci su takođe veoma zabrinuti zbog povećanja populacije srebrne ribe naduvače u vodama kod Krita i kažu da su ugroženi ribolov i turizam.

Ove ribe, koje su prvi put viđene pre 20 godina, prete da potpuno onemoguće ribolov, a ribari pozivaju državu i region Krita da obaveste turiste da budu oprezni. Janis Andrulakis, predsednik prefekture Heraklion, navodi da je uočen veliki broj nezgoda koje je izazvala ova vrsta ribe, koja je poreklom iz Indijskog okeana.

- Već smo rekli vlastima regiona Krita da obaveste turiste o ovoj ribi jer je agresivna. Može da se pojavi na 20 mesta oko Krita… Sećate li se slučaja deteta u Sitiju koje je ova riba ujela pre godinu i po dana? Dete je moralo na operaciju. Imali smo još jedan slučaj na Kalimnosu. Do sada se dogodilo osam nesreća - tvrdi Andrakulis, prenosi Tocka.Da je bilo napada ove ribe na plivače potvrđuje i direktor istraživanja u nacionalnoj laboratoriji Đorđos Kerpeš.

- Neki napadi su se završili amputacijom. Na primer, riba je čoveku otkinula komad prsta dok je plivao. Imali smo i takvih situacija. Čovek može da vidi da nešto sija i da se kreće. Zato je dobro biti oprezan - kaže Kerpeš.

Reč je o izuzetno otrovnoj i smrtonosnoj vrsti koja u mišićima, polnim žlezdama, jetri i koži sadrži snažan termostabilni otrov tetrodotoksin.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati