Društvo i ekonomija

[ Izvor: eKapija ]

16. 05. 2024. 20:09 2

Mogući trgovinski rat EU i Kine - Srbiji se ne piše dobro?

U narednih mesec dana očekuje se da Evropska komisija objavi nalaze istrage o kineskim subvencijama za električna vozila (EV) koju je pokrenula u septembru prošle godine, a rezultat bi mogle da budu i kompenzacione carine na električna vozila iz Kine. U eventualnom trgovinskom ratu EU i Kine, Srbija bi mogla da izvuče deblji kraj, kaže za eKapiju koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić.

Naime, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je 13. septembra prošle godine istragu o kineskim subvencijama EV. Kako je pisao Euractiv, istraga protiv subvencija zasnovana na antisubvencionoj regulativi EU obično traje 13 meseci. Kada istraga počne, Komisija ima rok od devet meseci da objavi svoje nalaze, kao i privremene mere koje bude odlučila da primeni. Nakon najkasnije četiri meseca, Komisija će morati da objavi konačne mere koje želi da preduzme, prenosi eKapija.
Subvencionisana EV bila su i tema nedavnog sastanka Urusule fon der Lajen sa predsednikom Kine Si Đinpingom u Parizu prošle nedelje. Predsednica EK je nakon sastanka izjavila da subvencionisani proizvodi iz Kine kao što su električna vozila ili čelik - preplavljuju evropsko tržište.Ona je istakla da bi trgovina bila fer, pristup međusobnim tržištima mora biti recipročan i najavila mogućnost korišćenja "instrumenata odbrane"

- Razgovarali smo o tome kako ostvariti stvarni napredak u pristupu tržištima. Verujem da možemo postići više napretka. Istovremeno, spremni smo da u potpunosti iskoristimo naše instrumente odbrane trgovine ako je to potrebno. Na primer, pre nekoliko nedelja, pokrenuli smo našu prvu istragu pod Međunarodnim instrumentom za nabavku. Evropa ne može prihvatiti prakse koje narušavaju tržište i mogu dovesti do deindustrijalizacije ovde kod kuće - navela je predsednica Evropske komisije.

Da u Briselu vlada nezadovoljstvo zbog kako se navodi, državnih subvencija proizvodnje u Kini, smatra i naš sagovornik, koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić.

- U Briselu vlada veliko nezadovoljstvo zbog subvencija proizvodnje u Kini. Država podržava tamošnje kompanije na različite načine, ne toliko eksplicitno, ali to se otkrilo, a jedno od načela EU je da države ne subvencionišu automobilsku industriju. Kina je tim postupcima omogućila da njihove kompanije budu konkurentnije na tržištu, ali je ugrozila potpisivanje različitih sporazuma sa EU, ali i sa Japanom i Korejom - smatra Rajić.

Ukoliko bi došlo do obustave trgovine između EU i Kine, Rajić ističe da bi Srbija loše prošla.


- Ukoliko bi do toga došlo, najveći gubitnik bi bila Srbija, jer ovde posluje značajan broj kineskih kompanija koje preko nas žele da pojačaju svoj uticaj u EU. U tom slučaju bismo imali problem i sa EU i sa Kinom, jer Kini ne bismo mogli da obezbedimo ono što njoj treba. Jedan deo kineskih kompanija više ne bi ni imao interes da bude ovde i ulaže - navodi.

Kako dodaje, "Srbija je de facto deo zapadnog sveta" i teritorijalno, i prema životnom standardu, ali i kada je o privredi reč.

- Mi moramo biti uz Evropu, jer sve ostalo je samoubistvo. Kada ne bismo imali razmenu sa EU, prosečna plata u Srbiji bila bi 100 ili 150 EUR - ističe Rajić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati