Svet

Direktno.rs

07. 07. 2021. 19:34 0

Vanredno stanje posle ubistva predsednika, vojska na ulicama

Vlasti na Haitiju su proglasile vanredno stanje i zatvorile aerodrom u u Port o Prensu, nekoliko sati pošto su za sada neidentifikovani napadači ubili predsednika Žovanela Moiza.

Vanredno stanje na Haitiju, praćeno zatvaranjem aerodroma i nekoliko ambasada zapadnih država, uvedeno je pošto su nepoznate osobe upale u rezidenciju i likvidirale predsednika Žovanela Moiza.

Nedugo pošto je zatvorena američka ambasada, predsednik Džo Bajden je rekao da je "šokiran i ožalošćen" zbog ubistva predsednika Haitija.

Premijer ove države Klod Žozef za napad je optužio "strance", koji su međusobno komunicirali na engleskom i španskom jeziku, navodeći da je naoružana grupa sa okolnih brda sišla oko jedan sat posle ponoći i upala u predsednikovu rezidenciju.

U napadu je ranjena i predsednikova supruga, ali njena sudbina nije sasvim jasna, jer su pojedini mediji na Haitiju javili da je, po prijemu u bolnicu, podlegla povredama zadobijenim u napadu.

Napad je usledio posle godina protesta protiv Moizove vlasti i zahteva za njegovu ostavku, ali i dalje nije poznato ko su počinioci napada, iako lokalni mediji tvrde da je na listi sumnjivih šef mafije, bivši policajac koji je uspeo da ujedini nekoliko rivalskih grupa u jedinstvenu organizaciju.

Moiz je bio predsednik Haitija od februara 2017. godine, a poslednjih nekoliko godina nalazi se na meti oštrih protesta opozicije, koja ga je optuživala za korupciju, zastrašivanje i ubistva političkih rivala.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati