Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas.rs ]

28. 09. 2024. 16:48 3

Vlada pozvala sindikate obrazovanja i predškolstva na sastanak 1. oktobra

Predstavnicima reprezentativnih sindikata obrazovanja, kao i sindikata zaposlenih u predškolskim ustanovama danas je stigao poziv da dođu na sastanak u Vladu Srbije u utorak, 1. oktobra, u 13 časova, piše Danas.

U pozivu koji je sindikatima upućen iz kabineta Ministarstva prosvete navodi se da će sastanku prisustvovati premijer Miloš Vučević i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović potvrdila je za Danas da su poziv dobili mejlom, koji je stigao samo sedam minuta nakon početka današnjeg protesta članova ove sindikalne organizacije.

Podsetimo da su prethodno reprezentativni sindikati obrazovanja - Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije, najavili da će članovi njihovih glavnih odbora i predsedništava doći ispred Vlade u utorak, 1. oktobra, gde će u podne održati konferenciju za medije i čekati do kraja radnog vremena da ih primi Vučević.

Ova četiri sindikata su takođe donela odluku da njihovi članovi u sredu, 2. oktobra u potpunosti obustave rad u školama, dok u predškolskim ustanovama neće biti prijema dece.

Istog dana najavljen je veliki protest u Beogradu koji će početi u podne ispred Skupštine Srbije, nakon čega je planirana protestna šetnja do sedišta Vlade u Nemanjnoj ulici.

I sindikati zaposlenih u predškolstvu i oni koji predstavljaju prosvetne radnike nezadovoljni su ponudom države da od 1. januara 2025. poveća plate nastavnicima i vaspitačima za 12 odsto, a svima ostalima za osam procenata.

S druge strane, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je pre nekoliko dana rekla da je država ponudila koliko je mogla i da više od toga nema.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati