Beograd

[ Izvor: N1 ]

28. 09. 2024. 15:41 0

"Nismo vas tako vaspitali": Na ulice izašli vaspitači, traže OSTAVKU MINISTARKE

Održan je protest vaspitača koji su se okupili na trgu Slavija zbog oduke Vlade Srbije da im povuče ponudu povećanja plate za 12 odsto. Vaspitačice koje su govorile za N1 uživo sa trga žele da vrate dostojanstvo profesiji, a traže i ostavku Ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović.

Okupljanje je počelo ranije ove subote na Slaviji, a tu su bili i transparenti, gde jedna od poruka glasi "Nismo vas tako vaspitali".

Šetnja kreće od Beograđanke, preko Kneza Miloša, a završila se ispred Ministarstva ćutanjem.

Vaspitačice, koje su došle iz Pančeva, govorile su za N1 o razlozima protesta.

- Nezadovoljni smo uslovima rada, pored plata i brojem dece u grupama. Postoji mnogo stvari koje nas muče, među kojima su i male plate. Mnogi roditelji su upućeni, imamo podršku. Uz nas su. Došla sam iz Pančeva da vratimo dostojanstvo profesiji. Poruka je da nas konačno neko čuje - rekla je vaspitačica Sandra Despotović.

Vapitačica Ružica Beč je najavila i zatvaranje vrtića.

- Ja sam za totalnu obustavu. Ministarka Slavica da da ostavku, ako ne želi da se bavi ovim stvarima. Njoj je svakako vreme za penziju. Bilo bi dobro da dođe mlad čovek, koji će znati šta je obrazovanje. Kada su u pitanju kampanje obrazovanje smo, a posle spadamo u socijalu. Pokušavaju da nas razjedine i potrudićemo se da do toga ne dođe - poručila je ona.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović izjavila je da je taj sindikat "na prvim pregovorima u Vladi Srbije izneo zahtev o 21 odsto povećanja zarada zaposlenima u predškolskim ustanovama", što je nivo povećanja koji je bio 2023.

Vlada Srbije je na sastanku 18. septembra predložila povećanje zarada od 12 odsto svim zaposlenima u predškolskim ustanovama, ali je to ubrzo porekla, dodala je ona.

- Samo dva dana nakon njihovog predloga, oni su nas pozvali i rekli kako su se preračunali i da taj njihov predlog nije moguće ostvariti, a potom su ga vratili na isti nivo kao i za sve ostale radnike u obrazovanju - rekla je Bosiljka Jovanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati