Svet

Direktno.rs

25. 05. 2020. 12:00 12

MONTENEGRO KREŠENDO Amfilohijevog sinovca teraju iz Crne Gore

Krešendo crnogorskog aparthejda dobio je na dan proslave nezavisnosti Montenegra novi zamah. U četvrtak veče rulja mladića slavljeničko kruženje automobilima sa crnogorskim zastavama po Baru okončala je šovinističkim pirom ispred Parohijskog doma.

Meta njihovog ataka, koji se srećom završio samo na verbalnim uvredama, bio je sveštenik Nikola Radović, sinovac mitropolita Amfilohija, koji je izašao iz stana začuvši uvredljivu galamu mladića iz petnaestak automobila.
Jedan od aktera ovog pira, S. K. (20), zaletao se ka njemu dok su iz rulje upućivane psovke srpske majke i pozivanje oca Nikole da se sa porodicom iseli iz Crne Gore (Radovići žive na prostorima današnje Crne Gore unazad vekovima op.a.).

Srećom, do težeg incidenta nije došlo jer je otac Nikola počeo telefonom da snima divljanje, nakon čega se rulja razbežala.  

Epilog ovog incidenta o kojem prorežimski mediji u Crnoj Gori nisu bili zainteresovani da detaljnije izveštavaju, okončan je sa dve prekršajne prijave!

Mladiću koji se zaletao na sveštenika, otac Nikola je sutradan ponudio da pomogne u isplati novčane kazne koja mu je određena kada se ovaj požalio da nema novaca i javno mu oprostio (ne)delo.

- Taj mladić je 2000. godište i on se ne seća onoga svega čije posledice sada osećamo, ja želim maksimalno da ga zaštitim jer se iskreno pokajao kada se lično susreo sa mnom -  rekao je između ostalog otac Nikola Radović za Svetigora.com.

Kolašinac M. B. (24), koji je istog dana kada se desio šovinistički pir u centru Bara, prema saopštenju crnogorske policije ometao kolonu sa državnim zastavama koja je kružila tim gradom, nije bio te sreće.

Njemu je zbog procene nadležnih da je svojim delom pokušao da izazove incidente momentalno određena kazna zatvora od 15 dana. Niko od stotinjak aktera slavlja u automobilima, koje je ovaj jedan ometao u tom činu u vreme kada su na snazi protivepidemijske mere, nije se javno oglasio da mu oprosti niti pomogne da ne ode u zatvor.

Istog dana crnogorski premijer Duško Marković čestitao je crnogorskoj omladini dostojanstveno obeležavanje Dana nezavisnosti.

U Nikšiću je slavlje Dana nezavisnosti obeležila masovna tuča, snimci iz Ulcinja potvrđuju da se tokom uličnog slavlja pevalo komandantu UČK Ademu Jašariju, a državni praznik proslavljao masovno i sa albanskim zastavama.

Policija nije procesuirala učesnike ni organizatore ovih skupova iako je na snazi mera zabrane javnog okupljanja zbog čijeg je navodnog kršenja čak 72 časa u pritvoru zadržan vladika Joanikije i osam sveštenika, optuženi da su organizatori litije na dan Svetog Vasilija (12. maj).

Krivična prijava podnesena je i protiv više sveštenika iz Berana zbog kršenja mere zabrane javnog okupljanja zbog litije u ovom gradu na koju nisu pozivani vernici a iz video snimaka ovog verskog obreda vidi se da se sveštena lica pridržavaju mere “socijalne distance” od dva metra…

Protiv mladića koji su psovali svešteniku Nikoli Radoviću srpsku majku i pozivali ga da se iseli iz Crne Gore, inače, podnesena je prijava na osnovu člana 7. crnogorskog Zakona o javnom redu i miru kojim je obuhvaćeno vređanje drugog na javnom mestu ili drsko ponašanje, a ne na osnovu člana 19. istog zakona kojim se reguliše vređanje po nacionalnoj osnovi.

Ovaj detalj otkriva da se nadležno lice u datom slučaju nije držalo zakona "kao pijan plota", za razliku od kolege koji je kaznio sveštenika Sinišu Smiljića za vožnja od Podgorice do Ulcinja tokom trajanja zabrane međugradskog saobraćaja sa neverovatnih 4.500 evra!

Pitanje da li je različito tumačenje zakona prema angažovanim u proslavi Dana nezavisnosti Crne Gore (simpatizerima vladajuće koalicije) i sveštenika crkve koja u Crnoj Gori nije pristala na partijski angažman, retoričke je sadržine i u direktnoj vezi sa ocenom s početka teksta - da krešendo crnogorskog Aparthejda uzima neverovatan zamah. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati