Svet

[ Izvor: Beta ]

18. 02. 2020. 14:12 0

Milanović uz Josipu Lisac položio zakletvu

Novi predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas je položio predsedničku zakletvu i u svom govoru poručio da će se u spoljnoj politici fokusirati na tačke na kojima se može graditi saradnja i prosperitet, bez obzira na otvorena pitanja sa pojedinim državama.

"Takvih tačaka ima više od onih koje nas dele i sa susedima i s drugim državama, čak i kad su u pitanju zemlje s kojima imamo najviše problema", naglasio je Milanović.

On je istakao da su ratovi gotovi i da u Hrvatskoj niko ne sme da se oseća ustrašenim ili diskriminisanim po bilo kom osnovu.

Milanović je istakao važnost borbe protiv korupcije, kao i nezavisnost nauke, sudstva i medija.
Za razliku od ranijih predsedničkih inauguracija na Markovom trgu, gde su sedišta Vlade i Sabora, inauguracija Zorana Milanovića bila je daleko skromnija i održana je u podne u kabinetu predsednika na Pantovčaku.

Na svečanosti je bilo svega 40 zvanica - najviši državni funkcioneri, uključujući i odlazeću predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović i dvojicu bivših predsednika - Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, porodica izabranog predsednika i članovi njegovog izbornog tima.

Zvanice su pozvane po funkcijama, tako da na inauguraciji nije bilo predsednika stranaka, diplomata, kao ni predstavnika verskih zajednica.

Ceremonija inauguracije održana je u svečanoj dvorani, a himnu je otpevala Josipa Lisac.

Bivši premijer vlade levog centra Zoran Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije u drugom krugu izbora, 5. januara, pobedio je Kolindu Grabar-Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).
Novi predsednik Hrvatske rođen je u Zagrebu 1966. gde je diplomirao pravo. Radio je u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova tokom 1990-tih, a posle smrti Ivice Račana 2007. Izabran je za predsednika SDP, vodeće stranke levog centra u Hrvatskoj.

Koalicionu Vladu levog centra vodio je od kraja 2011. do početka 2016. Posle gubitka parlamentarnih izbora kada nije uspeo da formira Vladu, podneo je ostavku na mesto predsednika stranke i posvetio se privatnom biznisu.

Kampanju je vodio pod sloganom "Normalno, predsednik s karakterom" ističući da će se boriti protiv nepravde, nasilja, korupcije, štititi slabije i ljudska prava, kao i zalagati se za ravnopravnost svih gradjana.

Milanović je kao kandidat Socijaldemokratske partije pobedio u drugom krugu izbora, 5. januara, aktuelnu predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović iz Hrvatske demokratske zakednice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati