Srbija

[ Izvor: N1 ]

30. 08. 2024. 07:52 2

Radnici bivše fabrike kablova 7 godina se bore za neisplaćene plate

Radnici iz Jagodine nemaju kome da pišu. Niti njihova pisma iko čita. Sedam godina bivši radnici fabrike kablova ne uspevaju da od države naplate zaostala dugovanja. Tokom procesa restrukturiranja, oko sedam hiljada radnika odlučilo je da uz otpremninu napusti fabriku. I to je bilo jedino što im je isplaćeno.

Iz fabrike su otišli 2016. Prema sporazumu koji su tada potpisali trebalo je da im budu isplaćena i sva zaostala dugovanja. Sedma godina kasnije i dalje ništa od toga.

- Sistem se ne sprovodi do kraja. Osnovni je naš zahtev, s obzirom na to da je ova materija već regulisana postojećim zakonskim propisima, koji su na snazi, a pogotovo izmenama i dopunama zakona o privatizaciji iz 2014. i 2016. godine, gde je predviđen i rok u kome država treba da nađe rešenje da namiri potraživanja radnika - kaže predsednik Udruženja radnika poverilaca industrije kablova Jagodina Nenad Lazarević.

Deo potraživanja isplaćen je posle protesta radnika 2017. godine. Od tada su nevidljivi za državu, kao da im se više ništa ne duguje. Obraćali su se i predsedniku Srbije, u nadi da će on rešiti njihov problem.

- Ako naš predsednik kaže da je on predsednik svih građana i svakoga će da primi, sa svima redom će da priča, što neće sa nama? Mi smo lično bili i u kabinetu kod njega, slali smo mu i na poštu, pa hajde, smatrali smo da se to možda negde izgubilo. Ali lično smo otišli do kabineta i ostavili dopis da nas primi, da nas uvaži, da pričamo o tim dugovanjima. Nikada ni "A" nismo dobili od predsednika, da nam kaže bilo šta - navodi bivši radnik fabrike kablova Radovan Janićijević.

- Gledam ovaj narod koji kaže: pa šta hoćete, on da ima, on bi dao. Šta, bre, on meni da da, ja sam to zaradio, nema šta on meni da da. Neka država i fabrika nama isplate šta nam duguju - smatra bivši radnik Životije Blagojević.

A duguje se više od 5 milijardi dinara: za neisplaćene jubilarne nagrade, za troškove prevoza, umanjenje zarada tokom dugogodišnjeg rada u fabrici. I to sve za oko 7 hiljada bivših radnika.

- Sve je to dokazano, svaki radnik je dobio zvaničnu potvrdu od fabrike kablova koliko fabrika duguje, u ovom slučaju sada država duguje, treba samo imati dobru volju - navodi Lazarević.

Radovan Janićijević, bivši radnik, kaže da ne može da se pomiri sa situacijom.

- Mi smo bukvalno bačeni tamo negde, kao da smo mrtvi, da više nismo živi. Ne mogu da se pomirim sa time, stvarno. Ipak smo živi - kaže.

Njegov bivši kolega Životije Blagojević, navodi da je ljudski nadati se.

- Samo, koliko će to da urodi plodom, to što se mi nadamo. Vreme prolazi, godine gaze i tako u nedogled - ističe.

Mnogi od njih su na ovom mestu proveli svoj radni vek. Danas vode borbu za ostvarivanje svojih zakonom zagarantovanih prava. I kažu, neće odustati dok su živi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati