Srbija

Direktno.rs

21. 08. 2024. 10:13 1

Opozicija u NS: Zahtevamo smenu gradonačelnika, direktora Vodovoda i vanrednu sednicu Skupštine grada

"Sve opozicione odborničke grupe u Skupštini grada Novog Sada zahtevaju ostavke gradonačelnika Milana Đurića i direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" Uroša Lončara, zbog potvrđenog prisustva valjkastih crva nematoda u novosadskom sistemu vodosnabdevanja, što shodno Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće Republike Srbije znači da voda mora biti proglašena tehničkom, odnosno da nije za piće", navodi se u saopštenju novosadskih opozicionih stranaka, koje prenosimo u celosti.

"Suprotno odredbama ovog pravilnika JKP "Vodovod i kanalizacija" su vodu proglasili ispravnom za piće.

Prema zvaničnom nalazu Instituta za javno zdravlje Vojvodine, nematode su pronađene u rezervoaru, odnosno u vodi koja se nalazi i u mreži i slavinama svih Novosađana u manjim količinama koje, kako navode, nisu štetne po zdravlje, ali bez obzira na to, prema pomenutom pravilniku na strani 11. Lista 1, Mikrobiliške osobine vode za piće, u stavci 2, jasno stoji da nematode kao crevni helminti ne smeju da budu prisutni uopšte, odnosno da takva voda mora biti proglašena tehničkom.

Opozicione odborničke grupe podsećaju da je u dogradnju novosadske Fabrike vode uloženo 14 miliona evra za postrojenje za ozonizaciju i gau filtere sa aktivnim ugljem, koje između ostalog treba da služe i za uništavanje nematoda.

Jedini način da nematode prođu takvu barijeru i ne budu uništene tokom prerade je da su ta postrojenja oštećena zbog nestručnog održavanja i rukovanja.

Ostavku direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" tražimo jer nije ispoštovan pravilnik, ali i zbog toga što se pored vrlo skupe opreme koja je kupljena upravo za to da suzbije ove parazite, oni su se pojavili i u većim količinama mogu ugroziti zdravlje ljudi. Direktor Vodovoda već šest meseci je ostavio preduzeće bez šefa Sektora Vodovod, dok je šef sektora za kontrolu kvaliteta vode ekonomske, umesto hemijske struke, zbog čega i ne čudi da se ovo desilo.

Odgovornost gradonačelnika Novog Sada vidimo u tome što je prilikom izbora direktora, a zatim i rukovodstva ovako važnog komunalnog preduzeća, umesto stručnosti i biografije, presudna bila članska karta SNS i brojnost sigurnih i kapilarnih glasova", zaključuje se u saopštenju novosadske opozicije, uz napomenu da iza ovih zahteva stoje odbornička grupa "NADA ZA NOVI SAD - NOVI DSS - POKS", odbornička grupa "Kreni promeni Novi Sad", odbornička grupa "Grupa građana Heroji - Miša Bačulov", odbornička grupa "SRBIJA CENTAR - BRAVO NOVI SAD", odbornička grupa "Narodni pokret Srbije - Ekološki ustanak", odbornička grupa "STRANKE SLOBODE I PRAVDE I POKRET ZA PREOKRET", odbornička grupa "Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Zeleno levi front" i odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati