Srbija

Direktno.rs

17. 07. 2024. 17:43 5

Živković (SSP): Gospođo Vujović, kako da vam verujemo?

"Kažete, gospođo Vujović, da će Vlada Srbije i u slučaju projekta eksploatacije litijuma "Jadar", saslušati i argumente struke i mišljenje građana, a da će dalja realizacija biti moguća isključivo uz apsolutno i beskompromisno poštovanje visokih standarda zaštite životne sredine, a dopuštate da Zijin u Boru ne poštuje ni zakone Republike Srbije ni ekološke standarde. Na osnovu čega Vam se onda može verovati da će drugačije biti u Jadru?, upitala je danas Irena Živković, narodna poslanica Stranke slobode i pravde u Boru.

- Kada pominjete struku, pogledajte izveštaje Instituta za rudarstvo i metalurgiju koji pokazuju da je u poslednja tri meseca arsen i kadmijum 30 puta preko godišnjih prosečnih ciljnih vrednosti ili studiju Instituta za javno zdravlje koja upozorava na ogromno povećanje broja maligniteta u Boru - navela je Živković i pozvala ministarku Vujović da "pogleda čitav spisak onog što je bez studija uticaja na životnu sredinu u Boru izgrađeno, kao na primer krečana u Zagrađu, tunel Kriveljske reke, nadvišenje jalovišta RTH, flotacija topioničke šljake, vatrena okna za jamu, nova flotacija na odlagalištu raskrivke, radovi na kopu Krivelj".

- Ni Vaše ministarstvo ni ekološki inspektori, pa ni Vlada ne rade u interesu građana Srbije jer dozvoljavaju ugrožavanje i životne sredine i života ljudi u Boru, ali ni u interesu same države jer dopuštaju neograničen izvoz rude umesto finalnog proizvoda, a samu eksploataciju ubrzavaju da bi za što kraće vreme bilo eksploatisano što više. Ni projekat Jadar ni bilo koji drugi projekat koji sprovodi ova vlast neće biti bezbedan po građane i životnu sredinu niti biti ekonomski dobar po državu jer ovu vlast čine kupljene diplome i korupcija, pa ne možemo govoriti ni o struci ni o vladavini prava, što su neophodni uslovi za ovako bitne stvari - zaključila je Živković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati