Srbija

[ Izvor: Mediji ]

01. 07. 2024. 15:13 2

Crni oblaci jure ka Srbiji, sprema se udar superćelijske oluje

Ovog ponedeljka posle podne i u toku noći očekuje se dolazak hladnog fronta uz jak severozapadni vetar, lokalne nestabilnosti i osetno osveženje.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) za večeras je najavio dramatičnu promenu vremena, upozorivši na grmlјavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom. Ipak, izgleda da stižu već u popodnevnim satima - novom prognozom oglasio se i meteorolog amater Marko Čubrilo, čije prognoze na Fejsbuku prati ceo region.

- Danas kasno posle podne prvo na severozapadu regiona jače pogoršanje uz lokalne nestabilnosti, pojavu pljuskova, a dolazak hladnog fronta na pregrejanu podlogu stvariće gotovo idealne uslove za jake lokalne nepogode i to najviše nad severozapadom Hrvatske, severoistokom i istokom BiH, severnim, zapadnim i centralnim delovima Srbije. Moguća je LOKALNA pojava krupnog grada i jake oluje - istakao je Čubrilo i prikazao modele po kojima se vidi da će oblačnost biti pred Srbijom već danas oko 18 sati.

Kako je napomenuo, iznad određenih oblasti "danas posle podne i u prvom delu noći ka utorku moguća je pojava multi i superćelijskih olujnih struktura i lokalno jake oluje".

- U utorak nestabilno uz kišu i pljuskove, a osveženje će se zadraži do oko sledećeg vikenda, noći znatno svežije, a dnevni maksimum od +14 do +26 stepeni Celzijusa. Za dolazeći vikend postepeno sve toplije i od oko 07.07. počinje nov topao talas koji bi mogao potrajati sve do oko 15.07. ili koji dan duže. Posle 11.07. bi bilo ređe pojave pljuskova - istakao je Čubrilo i dodao:

- Nema načina da se unapred predvidi gde se pljuskovi pojaviti i koje će snage biti tako da nema načina da se tako nešto predvidi - dodao je Čubrilo uz napomenu da su "izneti podaci i procene rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Prizor od kog se diže kosa na glavi

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati