Društvo i ekonomija

D. Ljutić

03. 07. 2024. 12:58 10

Država ostala nema na VAPAJE: ALARM! Decu neće imati ko da nam uči!

Procena je da će školama u Srbiji u narednih pet godina nedostajati pet do sedam hiljada nastavnika. Trend naglog opadanja interesovanja za nastavničke fakultete krenuo je 2015. godine. Istraživanja su pokazala da mladi danas pri odabiru fakulteta koji će upisati razmišljaju pragmatično - upisuju ono što će im doneti dobru platu. 

Direktori škola su u ogromnom problemu kada treba pronaći zamenu za nastavnika koji odlazi u penziju, na drugo radno mesto ili bolovanje. Često se angažuje nedovoljno stručan nastavni kadar. Dekani nastavničkih fakulteta upozoravaju na alarmantnu situaciju, da se već sada dešava da nastavnik likovnog predaje hemiju, apsolventi sa fakulteta ulaze u učionice. Direktori se vode logikom da je sve bolje od gubljenja časova

Na većini fakulteta Univerziteta u Beogradu ovih dana u toku je polaganje prijemnog ispita, a kako se čini, situacija od prošle godine se ponavlja - dok je najveće interesovanje budućih studenata, sudeći po broju prijavljenih, na FON-u, ETF-u, psihologiji, Mašincu i Građevini, nastavnički fakulteti ostali su prazni. Ove godine se za smer koji školuje nastavnike hemije prijavio svega jedan kandidat, a slabo interesovanje maturanata je i za fiziku, srpski jezik, matematiku, Rudarski fakultet, Tehnološki. Na Hemijskom fakultetu za smer koji obrazuje nastavnike hemije - samo se jedan kandidat prijavio.

Dekan ovog fakulteta profesor Goran Roglić rekao je za Nova.rs da je prijemni ispit za buduće hemičare završen, ali da će se tek u upisnom roku koji predstoji videti prava slika o broju upisanih studenata. Prošle godine su, podseća dekan, Hemijski fakultet upisala samo tri studenta na nastavnički smer. To je bilo veoma loše, ali ove godine je situacija još gora i poražavajuća.

- Nažalost, ne očekujem da ćemo ove godine upisati veći broj studenata. Država nije odreagovala na sve apele koje smo mi upućivali, nikakve aktivnosti nisu preduzeti po tom pitanju i zaista se plašim. Pad zainteresovanih studenata je i na drugim nastavničkim smerovima, i što je najgore, taj broj će svake godine sve više i više opadati. Na kraju ćemo doći do toga da nemamo nijednog studenta na smeru nastava hemije - smatra profesor Roglić.

Što se tiče srpskog jezika na beogradskom Filološkom fakultetu, na kom je prethodnih godina značajno manje upisanih studenata nego što ima raspoloživih mesta, dekanka Iva Draškić Vićanović navodi da se ove akademske godine na smer srpski jezik i književnost prijavilo 94 kandidata.

Ovoj vlasti jeste u interesu da ima jeftinu radnu snagu, da građane pretvori u robove koji će biti poslušni kako gazdi na radnom mestu, tako i onom političkom. Obrazovani ljudi, koji bi mogli da budu motor razvoja ove zemlje, masovno je napuštaju i izgleda da je to ovoj vlasti drago. To nije u interesu države, ali jeste u interesu vlasti. Obrazovna politika trenutno ide u smeru uvođenja takozvanog dualnog obrazovanja u kome će đaci, umesto na nastavu, ići na praksu u privatne firme. To neće biti nikakvi složeni poslovi i oni će biti vrlo malo plaćeni. Dakle, i deca će, dok su još u školi, biti pretvorena u neku vrstu jeftine radne snage.

Srbija nije samo država jeftine radne snage, to ne govore samo analize i sam Aleksandar Vučić se time hvali. Zato je potpuno jasno da je politika ove vlasti da Srbiju dugoročno pretvori u rezervat jeftine radne snage. Ali, sve su učestalija bekstva iz tog rezervata. Tu se emocije prema rodnoj grudi ne mogu pročitati. Za to vreme radnici u fabrikama ostavljaju zdravlje, ali nesigurnost zaposlenja ne generiše bilo kakav patriotizam. Ozbiljnih investitora u bespravnoj i teško kriminalizovanoj Srbiji, uprkos obilnim državnim subvencijama koje u proseku iznose i do 10.000 evra po radnom mestu, sve je manje. Slovenija i Hrvatska postaju obećane zemlje.

Srbija već odavno nema šta da obeća svom narodu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati