Srbija

[ Izvor: KoSSev ]

03. 07. 2024. 12:41 4

Srbi masovno uzimaju kosovske vozačke dozvole

Ceo proces opremanja kosovskom vozačkom dozvolom traje 15 dana. Pri uzimanju ove, srpska vozačka koju je podnosilac zahteva predao, vraća mu se kao nevažeći dokument

Više od 1.700 građana predalo je u prethodnih 50 dana zahtev za prelazak sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu, piše KoSSev. Pre više od 50 dana stupila je na snagu odluka kosovskog MUP-a, kojom je omogućen prelazak sa srpske vozačke dozvole na kosovsku. Do sada je podneto ukupno 1,713 ovakvih zahteva. Velika većina zahteva predata je u opštinama na Severu Kosova - 1.408.

Ujedno, i dodavanje kategorija sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu - takođe je dozvoljeno za lica koja su položila ispit za odgovarajuće kategorije posle 10. juna 1999. godine do 9. maja. Za to je građanima dodatno, pored ostale dokumentacije, potrebna i - original vozačka dozvola UNMIK ili RKS. Ceo proces opremanja kosovskom vozačkom dozvolom traje 15 dana. Pri uzimanju ove, srpska vozačka koju je podnosilac zahteva predao, vraća mu se kao nevažeći dokument. Kako je potvrđeno iz policije, kosovske institucije dokument fizički poništavaju.

Kako se prijavljuje za zamenu vozačke dozvole

Da bi se prijavili za prelazak sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu, građani moraju posedovati: vozačke dozvole izdate od strane Republike Srbije za lica koja su položila vozački ispit za odgovarajuće kategorije posle 10.06.1999. godine, do 9. maja ove godine. Dokumentacija koju građani, uz zahtev, moraju dostaviti Centru za opremanje dokumentima koji se nalazi u opštini je - kopija kosovske lične karte, original vozačka dozvola koja je izdata od strane srpskih vlasti, lekarsko uverenje za opremanje sa vozačkom dozvolom i dokaz o uplati takse. Kada je reč o lekarskim uverenjima, neće se za ovaj proces prihvatati onaj iz srpskih zdravstvenih institucija, već isključivo iz kosovskih. Za kategoriju B/BE cena uverenja iznosi 20 evra, a za C i D je 50 evra. Pomenuta taksa plaća se 15 evra.Dozvola Vlade Kosova

Podsetimo, Vlada Kosova saopštila je pre dva meseca da je Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo odluku da se građanima omogući zamena srpskih vozačkih dozvola za kosovske. Vozačke dozvole koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija koriste uglavnom pripadnici srpske zajednice, dok ih zvanična Priština smatra ilegalnim dokumentima.

- Već duže vreme dobijamo zahteve da se ovakva odluka donese. Želimo da rasteretimo naše građane svakodnevnih problema sa kojima se suočavaju - rekao je premijer Aljbin Kurti u obraćanju na srpskom jeziku. On je naveo da će zamena srpskih vozačkih dozvola za kosovske "građanima omogućiti lakšu i praktičniju registraciju vozila na RKS) tablice". Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je saopštilo da za prelazak na vozačku dozvolu koju izdaju kosovske institucije, neće biti potrebno ponovno polaganje testova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati