Srbija

Direktno.rs

28. 06. 2024. 15:12 0

"Budžet APV skrojen da se zadovolje partijski interesi, a ne građani"

Pokrajinski poslanik i potpredsednik Srbija centra dr Mihailo Brkić izjavio je da je budžet APV za 2023. godinu bio skrojen tako da "svuda pomalo zasoli da svi budu zadovoljni", a da se zanemari ravnomerni regionalni razvoj pokrajine.

- Taj koncept koji imamo ovde je dugoročno jako opasan. Svaka privreda koja neracionalno troši sredstva bilo kapitalistička ili socijalistička, na kraju završi u problemu. Naš godišnji rast bruto domaćeg proizvoda poslednjih 10 godina je oko 2,5 odsto. To je prosečno dobar rast imajući u vidu krize, koronu… Međutim, naš rast zaduživanja je mnogo veći od 2,5 odsto. Doći će te makaze u jednom momentu i taj jaz neće imati ko da popuni. A ko se bude oslanjao na budžet, na šta su se mnogi navikli, shvatiće da u budžetu novca neće biti - rekao je Brkić u Skupštini APV, gde se raspravljalo o završnom računu budžeta za 2023.

Prema njegovim rečima nastavlja se politika stimulisanja onih koji već imaju, poput Grada Novog Sada, umesto da se pomaže onima koji nemaju, poput gomile lokalnih samouprava u Vojvodini.

- Razumem da je izgradnja mosta ili neke pristupne saobraćajnice u Novom Sadu pokrajinski interes ili cele države. Ali parterno uređenje dela grada nije pokrajinski interes, niti to da se potroši 350 miliona dinara na sređivanje Almaškog kraja. To pozdravljamo, ali to treba da radi Novi Sad a ne pokrajina.

On je dodao i to da je pogrešna politika subvencija ka privatnom sektoru, za razliku od politike ulaganja ili politike jeftinog kreditiranja.

- Politika subvencija dovodi do toga da ćete vi nekom pravnom subjektu dati, recimo, iznos od 60.000 evra. Taj privredni subjekat, odnosno preduzetnik, može naravno taj novac da potroši namenski za potrebe kupovine određene opreme ili mašine, ali mu to oslobađa drugi prostor za neku potrošnju koju običan građanin nema. On može da kupi na primer auto za tih 60.000 evra, za razliku od građana.

On se osvrnuo i na to da je budžetom dodeljeno 20 miliona dinara (12 + 8) privatnom univerzitetu i firmi povezanoj sa tim univerzitetom. Dodao je i to da pokrajinski budžet prioritetno treba da finansira institucije kojih je osnivač kao što je Univerzitet u Novom Sadu.

- Siguran sam da Univerzitet u Novom Sadu može da završi analize koje su bile predviđene tim projektom i programom - zaključio je Brkić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Mačka programira

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati