Srbija

[ Izvor: Mediji ]

18. 06. 2024. 07:30 0

RHMZ upozorava: Čekaju nas paklene vrućine

Srbija se nalazi na početku perioda koji će obeležiti priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području. Meteoalarmi su upaljeni na teritoriji čitave zemlje, a svakoga dana temperatura će samo rasti. Iz RHMZ rano jutros su otkrili tokom koja dva dana nas očekuju paklene vrućine, kada će temperatura sezati i do 40°C.

- U petak i subotu biće pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 °C - upozoravaju iz RHMZ.

Kako dodaju, nakon ovog tropskog talasa uslediće zahlađenje i povratak na vrednosti u intervalu od 28°C do 34°C.

- U subotu posle podne na severu i zapadu, a u nedelju i u ostalim krajevima pad temperature i povratak na vrednosti u intervalu od 28 do 34 °C - kazali su.

Vrednosti maksimalnih temperatura po danima:

- utorak (18.06.) od 32 do 35 °C
- sreda (19.06.) od 35 do 37 °C
- četvrtak (20.06.) od 33 °C na severu do 39 °C na jugu i istoku Srbije

Kako se ponašati tokom toplotnog talasa

Kako biste izbegli kolabiranje ili toplotni udar tokom ovog perioda stručnjaci otkivaju kojih pet stvar sa sobom od danas, pa u narednih nekoliko dana morate imati kod sebe.Ali, ukoliko se desi da neko kolabira ne treba mu lupati šamare i zalivati ga vodom već ga treba postaviti da legne i da mu se podignu ekstremiteti da krv iz nogu dodje do mozga.

- Onda će on doći svesti, a tada mu treba dati nešto slano da pojede i da popije vode - zaključila je dr Biserka Obradović.

Doktorka Obradović napominje i da je ovih 5 stvari neophodno da uvek imamo pri ruci ukoliko napuštamo domove za vreme trajanja toplotnog talasa.

- Ukoliko morate da napustite svoje domove, rashlađene prostorije, pored sebe uvek morate imati vode, nešto slatko i slano, šešir i kremu sa zaštitnim faktorom, jer je ovih dana pojačano UV zračenje - kazala je.

Doktorka Biserka Obradović otrkiva da postoje i načini kako preventivno možemo pomoći našem organizmu da se izbori od posledica naglih promene vremena. Tajna je u promeni ishrane, izbacivanju toksina (kafa, gazirano, cigarete), umerenoj fizičkoj aktivnosti prilagođenoj nama, ali i zdravom snu.

Zaštita od sunca

Za vreme toplotnog talasa, kada će mnogi pohrliti na kupališta i bazene, veoma je važno i pravilno se zaštiti od sunca. Kako prof.dr Svetlana Popadić, dermatovenerolog iz UKCS ističe, kremu sa faktorom treba nositi uvek, ne samo kada znamo da ćemo se sunčati, jer koža pamti svaki minut proveden na suncu.

- Sunce pokazuje kumulativne efekte, odnosno, ja volim da kažem da koža pamti svaki minut proveden na suncu i kompletnu ekspoziciju počinjemo da vidimo tamo negde posle tridesetih godina, što u formi fotostarenja kože, dakle koža brže stari ukoliko je više izložena suncu, a i nagomilavaju se ti neki problemi, pa osobe koje su puno vremena provele na suncu a posebno osobe koje su gorele na suncu imaju veću šansu da razviju neki veći problem na koži - izjavila je dr Popadić za Telegraf.rs.

Obavezno ponesite sa sobom ovih pet stvari:

- Vodu

- Slatko

- Slano

- Šešir

- Kremu sa zaštitnim faktorom

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Neizbežan sudar

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati