Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

26. 06. 2024. 08:40 0

Evo kada se očekuje snažni napad ambrozije

Ekstremno visoke temperature doprinele su smanjenju koncentracije polena u vazduhu, ali povremeni pljuskovi su pozitivno uticali na razvoj najinvazivnije korovske biljke ambrozije, pa se zbog toga u periodu njenog cvetanja u julu, avgustu i septembaru očekuju veliki problemi kod alergičnih sugrađana.

- Merenja alergenog polena u državnoj mreži koje obavlja Agencija za zaštitu životne sredine ovih dana beleže niže koncentracije nego prošle godine u istom periodu pre svega zbog visokih temperatura prethodnih dana - rekla je za Tanjug Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine.

Visoke temperature uticale su na to građani uglavnom više vremena provode u klimatizovanim stanovima i automobilima koji imaju filtere. Ljudi manje borave u prirodi, a i same biljke smanje emitovanje polena da se ne bi isušile, dodala je ona.

- Povremeni pljuskovi su pozitivno uticali na razvoj korovske biljke ambrozije, pa se zbog toga u njenom periodu cvetanja u julu, avgustu i septembaru mesecu očekuju veliki problemi kod alergičnih sugrađana - rekla je Mitrović.

Ovih dana se uglavnom javljaju građani da prijave uočene površine pod ovim korovom - ambrozijom. Još ima mogućnosti za akcije suzbijanja ambrozije pre nego sto uđe u punu fazu cvetanja, rekla je ona.

- S obzirom da je suzbijanje izostalo i prošle godine, velika je verovatnoća da ćemo ove godine beležiti još veće vrednosti ovog alergenog polena - rekla je Mitrović.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Gde si komšo?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati