Srbija

[ Izvor: Mediji ]

26. 06. 2024. 10:12 0

Stižu nove oluje sa grmljavinom! Ovi predeli prvi na udaru

I jučerašnji dan u Srbiji nije protekao bez oluja, grada i obilnih pljuskova. Nevreme je najveću štetu pričinilo zapadnim predelima Srbije, pre svega širem području Valjeva i Užica. Bilo je i veoma toplo i sparno, uz temperature do 33 - 35°C. Pred nama je još jedan nestabilan dan.

Nastavlja se uticaj ciklona iz Đenovskog zaliva, pa se nad našim područjem očekuju i dalje izražena jugozapadna visinska strujanja, uz strujanje tople, ali i vlažne vazdušne mase.

U Srbiji se u toku prepodneva očekuje smena sunčanih i oblačnih intervala. Snažan grmljavinski sistem koji se sada premešta preko severa i severoistoka Crne Gore, u toku prepodneva kretaće se dalje ka severoistoku i doneti jake i obilne pljuskove sa grmljavinom jugozapadnim i zapadnim predelima Srbije, a biče uslova i za nepogode.

Sredinom dana počeće formiranje jače konvektivne oblačnosti i širom ostalih predela Srbije, pa će posle podne biti vrlo nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Nažalost, i danas se očekuju lokalne grmljavinske oluje sa gradom, uz jake gromove. U ovim predelima moglo bi u kratkom vremenskom intervalu da padne i više od 30 litara kiše po kvadratnom metru, što bi dovelo do urbanih poplava i bujica.

Svi ovi grmljavinski procesi premeštaće se u jugozapadnoj visinskoj struji.

Dakle, padavine ovakvog karaktera ne mogu da uslove izlivanja reka, ali mogu da dovedu do izlivanja manjih potoka bujičnih karaktera ili do toga da zemljište ne može da prihvati ogromne količine vode u kratkon vremenskom intervalu.

Inače, oluje su uobičajane pojave u ovom delu godine u Srbiji. Ipak, kako potencijalno mogu biti i opasne, potrebno je prilagoditi se aktuelnoj vremenskom situaciji i pratiti upozorenja držabnih i nadležnih službi.

Maksimalna temperatura biće danas od 30 na severu i zapadu do 34°C na jugu i istoku Srbije, u Beogradu do 31°C.

Očekuje se veoma sparno i neugodno vreme.

U košavskom području duvaće i dalje jak jugoistočni vetar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Gde si komšo?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati