Kolumne

[ Izvor: Živan Haravan ]

28. 06. 2024. 07:01 12

Sportski komentatori ili sportski GNJAVATORI?

Ako su sportski TV-komentatori namenjeni isključivo slepim ljudima, onda, - u redu.

Trebalo bi da nisu, jer, ako jesu, onda, takođe bi trebalo da i za gluvoneme postoji znakovni jezik kako bi i oni pratili naklapanja sportskih TV-komentatora. A, brate, mnogo se namnožilo tih "stručnjaka" za sve moguće sportove. I to ne bi bio nikakav problem kada bi se oni bavili samo poslom koji se zove - komentator.

Ne, oni u konstantnoj "fazi napada" logoreje em greše u akcentima, em "komentarišu" sve i svašta, em konstruišu razne gluposti tipa:"prešao je loptom centar ali nije pronašao identitet..."(?!). Akcenti su im kao buvlja pijaca. Na primer jedan od mnogobrojnih "bisera" im je mEdalja umesto - medAlja.

Ako, ne samo kod nas, već, i u svetu postoji čovek-lingvista koji je u stanju da prevede, objasni, protumači termin "zaustavno vreme", pitanje je postoji li čovek koji bi to tumačenje mogao da razume! "Pobedili su u zaustavnom vremenu" - kazu naši "vrsni" sportski TV-komentatori. I ostanu živi - u zaustavnom vremenu! "Do isteka regularnog toka utakmice(?!) ostalo je još minut...". Ako logika može da pomogne to bi jedino moglo da znači kako je sudijsko produženje vremena ili ako se igra nerešeno kup-utakmica, taj nastavak - neregularan!?Misleći, najverovatnije, kako su vanserijski džentlmeni, u svim ženskim sportovima naši "vrli" TV-komentatori ženske sportiskinje oslovljavaju sa "dame"(?!). Zašto, onda, muške sportiste ne oslovljavaju sa "gospodin-gospoda"? Niti su, u sportu kojim se bave, žene "dame" niti su muškarci "gospoda". Oni su, pre svega, sportisti-sportistkinje i treba ih oslovljavati nazivom sporta kojim se bave. U njihovom privatnom životu oni-one mogu biti ili jesu dame i gospoda.

U tenisu sportski TV-komentatori su nam, ujedno, i teniski instruktori. Kao da smo svi mi koji gledamo tenis potencijalni teniseri. Zato nas komentator "uči" kako treba držati reket, noge, telo ako hoćemo da uputimo snažan forhend?! Ako režiser uhvati momenat kako neko dete zeva dok traje teniski meč komentator nam saopštava:"Ovom dečaku se spava". Pa, vidimo, čoveče, da je dete zevnulo!Uloga i posao sportskog komentatora je da nam saopštava podatke koji široj javnosti nisu poznati, da komentariše događaje na sportskom terenu, događaje koji gledaocu nisu dostupni... Ako bi postojao uređaj kojim bi bilo moguće da se isključi ton samo za sportskog tv-komentatora, a da ostane ton sa stadiona-sportskog borilišta, taj uređaj bi se rasprodao za desetak dana!

Ovako, ostajemo prepušteni "biserima" naših sportskih TV-gnjavatora.

Živan Haravan

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Mačka programira

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati