Srbija

Direktno.rs

13. 06. 2024. 13:54 3

PzP: Omogućiti održavanje izbora za Studentski parlament na zakonit način

"Gradski odbor Pokret za preokret Novi Sad insistira da je neophodno da se izbori za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu odviju na zakonit način, tako da na njima zaista studenti Filozofskog fakulteta biraju studente ovog fakulteta, a ne one koji će se umesto studentskim interesima rukovoditi interesima vladajuće stranke", navodi se u saopštenju novosadskog odbora Pokreta za preokret koje prenosimo u celosti.

"Već je nekoliko puta izbor za Studentski parlament prekidan i blokiran, zato što je način na koji se ovi izbori dešavaju nelogičan i radi u korist jedne i istovremeno jedine liste. Prethodni put je to bilo 21. maja, kada je samo jedan listić mogao da bude dovoljan da se izabere jedina ponuđena lista za Studentski parlament.

Aktivisti iz STAV-a su izneli zahteve kojima bi se omogućili pravedniji uslovi i kandidovanje više lista na ovim izborima, ali za sada to nije uvaženo. Novi izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta su najavljeni za danas, 13.06.2024, ali ovoga puta u zgradi Rektorata u Novom Sadu, što nam ukazuje da jedna lista ima podršku rektora koji time pokazuje da sprovodi SNS politiku.

Studenti su se pobunili protiv ovoga jučerašnjom blokadom Rektorata. Nametanje ovakvih izbora za Studentski parlament nije jedino dešavanje koje predstavlja pritisak na Filozofski fakultet. Nedavno je kompletan rad Filozofskog fakulteta bio stopiran kada je grupa ljudi ušla u zgradu Filozofskog fakulteta i zabranila studentima ulaz, a navodni povod za ovo je montiran video izjave profesora tog fakulteta.

GO Pokret za preokret Novi Sad traži da se čuva integritet i Filozofskog fakulteta i celog Univerziteta u Novom Sadu i da se omoguće izbori pod ravnopravnim uslovima i uz mogućnost biranja između više lista. Nedopustivo i neetički je nametanje uticaja vladajuće stranke na fakultetu i predstavlja potpuni raskorak sa ulogom i funkcijom koje obrazovanje i fakultet kao institucija ima u jednom društvu", zaključuje se u saopštenju GrO Pokreta za preokret Novi Sad.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Po starom, tradicionalnom receptu

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati