Srbija

[ Izvor: Južne vesti ]

02. 05. 2022. 19:22 2

U Nišu skoro polovina domova energetski siromašna

Istraživanje Centra za razvoj građanskog društva Protekta pokazuje da je skoro polovina niških domaćinstava energetski siromašna, jer za troškove energije daju od 40 do 50 odsto primanja. Najčešći problemi su loša stolarija i termoizolacija, vlažni zidovi i prokišnjavanje krova, a na konkurse energetske sanacije građani se ne prijavljuju zbog nepoverenja i jer nisu zainteresovani.

Više od jednog energetskog problema ima 21,6 odsto građana Niša, a najviše njih žali se na lošu stolariju, kao i na to da nemaju termoizolaciju.

Neki od problema su i vlažni zidovi, krov koji prokišnjava, curenje instalacija, vlažni temelji i podovi.

Kod domaćinstava koja imaju više energetskih problema u najvećoj meri su prisutne sledeće kombinacije problema: loša stolarija i odsustvo termoizolacije (43,52%), loša stolarija i vlažni zidovi (27,78%), krov koji prokišnjava i odsustvo termoizolacije (16,67%) i krov koji prokišnjava i vlažni zidovi (12,04%) - navode iz Protekte, prenose Južne vesti.

Ako se posmatra finansijski pokazatelj, čak 44 odsto ispitanika energetski je siromašno, jer oni daju i do 50 odsto zarade na troškove za energiju.

Međutim, kako je istaknuto, u tri četvrtine domaćinstava u Nišu temperatura je iznad gornje granice od 21 stepena, koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Najviše domaćinstava u Nišu za grejanje koristi radijatore, zatim šporet na čvrsto gorivo, TA peć i kotao, a najmanje gasne grejalice, uljane radijatore i kalorifere.

Trećina građana ocenila je kvalitet grejanja kao vrlo dobar, 28,6 odsto kao dobar, 27 odsto kaže da nije ni loš, ni dobar, 8,4 odsto da je loš i 3,6 da je kvalitet grejanja vrlo loš.

Sa programima energetske sanacije kuća i zgrada, za koje se dodeljuju subvencije, građani su delimično upoznati, kažu iz Centra Protekta, jer je 54 odsto njih informisano o programima, dok 46 odsto nije čulo da postoje.

Polovina ispitanika želi da konkuriše za takve programe, dok oni koji ne žele kao razloge navode nezainteresovanost, nepoverenje u način dodele novca ili to što nemaju dovoljno novca da učestvuju.

Inače, u istraživanju je učestvovalo 500 ispitanika od kojih oko 80 odsto živi u urbanoj, a oko 20 odsto u ruralnoj sredini.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati