Srbija

[ Izvor: Mediji ]

21. 04. 2024. 15:22 1

NATO bomba iz Niša uništena u kamenolomu (FOTO)

Avio-bomba pronađena na gradilištu Naučno-tehnološkog parka u Nišu uništena je u kamenolomu koji se nalazi između sela Sopotnica i Kaletinac, na obroncima Suve planine.

Stanovnici sela na području opštine Gadžin Han, na čijoj teritoriji se nalazi kamenolom, rekli su ze Telegraf.rs da se detonacija čula u 13.57 časova, a prethodno je oko 11 časova tim krajem prošao konvoj u kom se, osim kamiona sa eksplozivnom napravom, nalazilo i nekoliko policijskih i vojnih vozila, vozilo Hitne pomoći i vatrogasno vozilo, a sat kasnije začula se eksplozija.

Detonacija se čula ne samo u Kaletincu i Sopotnici, već i okolnim selima, Gornjem i Donjem Dušniku, Šebetu, Donjem Dragovlju i Ličju. Ovo je prvi put da jedna bomba bude uništena u tom kamenolomu, a mnogi smatraju da je sada to učinjeno jer u blizini kamenoloma nema kuća i vikendica, a put koji tu prolazi je slabo prometan.

430 kilograma eksploziva

Luka Čaušić, pomoćnika ministra Ministarstva unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije, rekao je danas, pre početka uklanjanja bombe, da je reč o visokorizičnoj akciji jer je reč o velikom neeksplodiranom ubojnom sredstvu, težine 1.000 kilograma, od kojih je 430 kilograma eksplozivnog punjenja.

- Po nekim podacima ona je lansirana 27. maja 1999. godine. Ušla je u zemlju pod velikom kinetičkom energijom i brzinom. Nalazila se na metar i po dubine. Pretpostavka je da je gađana kasarna Knjaz Mihajlo u neposrednoj blizini Naučno-tehnološkog parka - rekao je Čaušić.

Prema njegovim rečima, avio bomba je najpre neutralisana, potom utovarena i transportovana. Na deaktiviranju bombe, rekao je Čaušić, radio je jedan pripadnik odeljenja za uništavanje eksplozivnih ostataka rata Sektora za vanredne situacije pošto je svetska praksa da što manje ljudi bude u samoj blizini neeksplodiranog ubojnog sredstva.

Na fotografijama koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo medijima, vide se da je avio-bomba dužine četiri metra, nakon što je neutralisana, uz pomoć kašike bagera utovarena u kamion čija je prikolica bila napunjena peskom.

Zbog uklanjanja bombe stanovnici naselja Stevan Sinđelić jutros do sedam časova morali su da napuste svoje domove i da sa sobom povedu kućne ljubimce. Prema podacima Sektora za vanredne situacije evakuisano je 1.300 ljudi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati