Srbija

Direktno.rs

23. 04. 2024. 22:13 6

"Preimenovanje Bulevara Šabana Bajramovića u Nišu je napad na kulturno nasleđe Roma"

Unija Roma Srbije s dubokom ogorčenošću osuđuje nedavnu odluku gradske uprave Niša da preimenuje Bulevar Šabana Bajramovića. Ova odluka predstavlja ne samo akt nepoštovanja prema jednom od najvećih kulturnih simbola Srbije, već i uvredu na račun celokupne romske zajednice i njenog nasleđa - navodi se u saopštenju Unije Roma Srbije koje prenosimo u celosti.

- Bulevar Šabana Bajramovića nije samo obična ulica - to je spomenik, sećanje i počast legendarnom Šabanu Bajramoviću, čija muzika odjekuje širom sveta. Bajramović nije bio samo muzičar, već i glas Roma, njihovog ponosa i identiteta. Njegova muzika, prožeta dubokim emocijama i autentičnom romskom dušom, nije samo zabavljala ljude, već je nosila poruku o otporu, borbi i nadama celog naroda.

Ova odluka gradske uprave Niša predstavlja grubu neosetljivost prema istoriji i kulturi Roma, ignorisanje njihovog doprinosa društvu i pokušaj brisanja njihovog identiteta iz javnog prostora. Time se šalje opasan signal da se kulturno nasleđe Roma ne ceni.

Unija Roma Srbije zahteva od gradske uprave Niša da odmah povuče ovu štetnu odluku i da se izvini romskoj zajednici i svim građanima koji su ogorčeni ovakvim postupkom. Takođe, tražimo da se osigura da se ubuduće romsko nasleđe poštuje i promoviše kao integralni deo kulturnog identiteta Srbije.

Uzimajući u obzir tešku istoriju diskriminacije i marginalizacije koju su Romi trpeli, ova odluka je posebno osjetljiva i neprihvatljiva. Unija Roma Srbije stoji u solidarnosti sa romskom zajednicom i svim građanima koji se bore za pravdu i poštovanje ljudskih prava - zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati