Srbija

Direktno.rs

19. 01. 2022. 11:52 1

"Subotički poljoprivrednici pred kolapsom"

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Subotica zahteva od Gradske vlasti da u što kraćem roku pruži pomoć subotičkim poljoprivrednicima.Pošto su gradonačelnik Stevan Bakić i njegov verni koalicioni partner Balint Pastor u više navrata naglasili da u gradskom budžetu nikada nije bilo više novca, a sa druge strane Gradska uprava predvidela je u budžetu za 2022 godinu da će se zalagati za rast proizvodnje i stabilnosti dohotka proizvođača kao i za izgradnju, održivog, efikasnog i konkurentnog poljoprivrednog sektora, tražimo da reaguju u najkraćem roku - kažu iz Stranke slobode i pravde Subotica.

- Naime, u toku prošle godine na teritoriji grada Subotice farme su počele da rade sa smanjenim kapacitetom ili u gorim slučajevima u potpunosti su ugasile poizvodnju, naročito farme koje se bave stočarskom proizvodnjom. Sufinansiranje kamate za kratkoročne kredite u uslovima gde tona veštačkog đubriva dostiže 1000 eura, a cena tovljenika 150 din/kg jednostavno nije dovoljna. Farme koje se bave uzgojem i tovom svinja od prvog januara do prvog jula 2021 godine izgubile su između 5.000-25.000 eura, a zbog rasta cene veštačkog đubriva poljoprivrednici će smanjiti njihovu primenu što će se ogledati u smanjenju prinosa, a to će uticati na sve građane (poskupljenje hleba, mesa, mleka, povrća, voća...).

Subvencije za ratarsvo koje su imeđu 2008-2012 godine iznosile 17.000,00 dinara po hektaru od čega je 14.000,00 bilo predviđeno za biljnu proizvodnju, a 3.000,00 kao regres za gorivo su se 2012 godine smanjile na 14.000,00 dinara, ali za maksimalno 100 ha, potom 2015 godine subvencije su opet smanjene i to na 12.000,00 dinara po hektaru za maksimalno 20 ha obradive površine, a sad su 4.000,00 po ha, a što se tiče subvencija za stočarstvo u okolnim zemljama  su znatno više pa je za naše farmere nemoguće da budu konkutentni.

Da bi spasili poljoprivredu i naše proizvođače Gradski odbor Stranke slobode i pravde apeluje da gazdinstva dobiju bespovratna sredstva iz budžetske rezerve, i to u što kraćem roku da bi poljoprivrednici mogli da kupe i bace veštačko đubrivo, nabave repro materijal i pesticide za prolećne radove, osim toga Gradska Uprava trebala bi da donese rešenje da se poljoprivrednicima ublaže porezi i stupi u kontakt sa JVP “Voda Vojvodine“ i preuzme na sebe barem deo troška za odvodnjavanje - navode iz Stranke slobode i pravde Subotica.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati