Srbija

Direktno.rs

23. 03. 2020. 09:13 2

"ČOVEČE, U ZABLUDI SI" Ivo Andrić je sve ovo predvideo

Epidemija koronavirusa uvukla je narod u četiri zida, pa mnogi dosadu i slobodno vreme prekraćuju čitanjem knjiga. Za neke je Ivo Andrić idealan za ovaj trenutak. A njegovi citati i te kako nas podsećaju na današnje (i političko) stanje u državi.

Čuveno delo "Znakovi pored puta" inspirisalo je neke korisnike Tvitera da se podsete mudrih reči našeg pisca, koje nekako idu ruku pod ruku sa aktuelnim trenutkom.

U momentu preteranog i često ničim izazvanog pojavljivanja nekih osoba na televiziji, pa još sa važnom funkcijom, neki sa Tvitera su baš zato citirali reči Ive Andrića.

- Postoji takav tip nesrećnog čoveka koji od rođenja do smrti živi u zabludi da je, po nečem, pozvan da se bavi javnim poslovima, da ispravi što je krivo i izvodi na čistinu što je zamršeno, a u stvari se bavi samo samim sobom i svojim mutnim ambicijama, ničim više i ničim drugim.

U krug tih svojih poslova on uvlači sve: ideje, pokrete, ustanove, javne ljude i skromne neznance. Bolujući od fiksne ideje da je on u vezi sa svim što postoji i da se sve na svetu njega tiče, on niže grešku na grešku i glupost na glupost. Ali ubeđen i uporan, on to ne primećuje.

Svaki mu je korak pogrešan, jer ide u naopakom pravcu. I na štetu je i dosadu svemu i svima oko sebe - napisao je Ivo Andrić.

Svaka sličnost sa nekim ljudima na važnoj funkciji u Srbiji je slučajna.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati