Region

[ Izvor: Mediji ]

09. 09. 2024. 11:41 3

Bolnica pacijentima naplaćuje gledanje televizije?!

Jedan pacijent koji je završio u Kliničko-bolničkom centru u Splitu požalio se medijima da ova bolnica svojim pacijentima naplaćuje gledanje televizije. Ovu praksu u bolnici pravdaju nemogućnošću da nabave vlastite prijemnike, pa ih unajmljuju od privatnika.

Cena gledanja televizije u splitskoj bolnici je tri evra po danu, što znači da bolesnik koji se leči desetak dana samo za gledanje TV programa mora da izdvoji 30 evra.

U splitskoj bolnici kažu da su ugovorili ovu uslugu sa jednom privatnom firmom, koja im obezbeđuje ono za šta sami nemaju dovoljno novca da priušte svojim pacijentima. Sa ovim modelom opremanja bolničkih soba TV uređajima krenulo se još pre dvadesetak i više godina, prvo u Opštoj bolnici Dubrovnik još 2001. godine, a onda su sličan princip preuzele i druge bolnice - u Splitu, Zagrebu, Osijeku…

Deo bolnica tu uslugu uopšte nije zvanično ugovarao, deo je sklapao ugovore sa firmom koja nudi televizore, a deo bolnica ubirao je privatnicima i mesečni paušal za bolničku blagajnu. Neki pacijenti su time bili zadovoljni, jer su ipak imali mogućnost da prekrate vreme dok leže u bolnici, dok drugima, posebno onima koji nemaju velike prihode, ovakav sistem naplate gledanja televizije nikako nije prihvatljiv.

U poslednjih desetak godina dobar deo hrvatskih bolnica opremljen je televizorima, mahom dobijenih putem donacija.

- Značajna većina hospitalizacijskih prostora u KBC-u Rijeka opremljena je TV aparatima koje su većim delom osigurali različiti donatori, a gledanje TV-a ne naplaćuje se pacijentima - kažu u upravi riječke bolnice.

U bolnici u Puli raspolažu sa 50 TV prijemnika, koji su, kažu, ravnomerno raspoređeni po odeljenjima i bolesničkim sobama, a za svaki uređaj uredno plaćaju i RTV pretplatu. Sve sobe, međutim, nemaju TV prijemnik.

- Postojeći TV prijemnici nabavljeni su najvećim delom donacijama firmi i pacijenata tokom proteklih desetak godina i u vlasništvu su ustanove. Postojeći TV prijemnici ne iznajmljuju se pacijentima i bolnica nema prihoda od istih, već je isto samo u cilju podizanja kvaliteta prilikom lečenja i boravka pacijenata u našoj ustanovi - kažu u upravi pulske bolnice.

KBC Zagreb, koji je svojevremeno odobravao praksu naplate gledanja TV-a pacijentima, danas je većinu soba opremio TV uređajima koji su u vlasništvu bolnice i njihovo korišćenje se ne naplaćuje.

U udruženjima pacijenata kažu da naplata gledanja televizije nije hrvatski izum, već ustaljena praksa u klinikama širom Evropske unije.

- S jedne strane to deluje nehumano, a bolnice se opravdavaju potrebom za pokrivanjem troškova održavanja tih usluga. S druge strane, ta praksa je vidljiva u drugim univerzitetskim bolnicama u EU, pa po tome nismo izuzetak. U Francuskoj i Belgiji naplaćuju TV prilikom hospitalizacije jer se nalazi u sobi, bez obzira gledali je ili ne, a ako ne želite da vam se naplati, morate vratiti daljinski upravljač - navodi Jasna Karačić, predsednica Hrvatske udruge za prava pacijenata.

Situacija je danas, smatra, bolja nego ranije kad su pacijenti sami pozivali kompaniju, koja sarađuje s bolnicom, da donese TV u sobu, piše Novi list.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati