Kultura

M. Z.

05. 03. 2021. 18:11 3

"Marinika Tepić će u Srbiji promeniti svet" BORBA ZA FILOZOFIJU

Nakon što smo više puta objavili tekstove Ivana Vučkovića o prosveti, filozofiji, stanju u školstvu, na red je došao i intervju. Podsetimo, pored saradnje sa Noamom Čomskim, te pored originalnih filozofskih tekstova koje je Ivan objavio u nekoliko domaćih ali i stranih časopisa na engleskom i nemačkom jeziku, on je i jedan od najglasnijih zagovornika ideje i stava da filozofija ne sme biti izostavljena iz redovnog programa srednjih stručnih škola.

Povodom toga, bio je gost nekoliko emisija i autor tekstova. O tom problemu ali i malo šire - razgovaramo sa njim.

U Nišu ste zvanično bili najbolji student na osnovnim studijama i među najboljim studentima na master studijama - da li Vam je ikada ponuđeno mesto asistenta?

- Ne. Iako je okvirno o tome bilo reči u jednom trenutku negde pred kraj mojih studija - zvanično mi niko nikada nije nešto tako ponudio. Ja sam u Niš došao iz Bora, moji roditelji su radnička klasa i, pretpostavljam da je i to u igri, nije imao ko da me dodatno podrži - kaže Vučković za Direktno.

Po završetku studija odmah ste našli posao u srednjim školama u Boru?

- Da, tako je. Igrom slučaja je kolega ostavio upražnjeno mesto, te sam se zaposlio kao srednjoškolski profesor filozofije. Taj posao evo već deset godina radim.

Kao što ste rekli, nije Vam bilo ponuđeno mesto na fakultetu. Mislite li ipak da je u srednjim školama lakše raditi?

- Ne. Naprotiv. Na fakultetu vam već dolazi zainteresovana grupa studenata dok u srednjim školama imate raznoliku strukturu učenika te je znatno veći uspeh kod njih probuditi želju za filozofskim obrazovanjem. S obzirom na to da sam imao učenike koji su već završili filozofiju i koji su, kao srednjoškolci, osvajali nagrade u pisanju filozofskih eseja - verujem da svoj posao radim dobro.

Ipak, sve ide na to da će filozofija biti izostavljena iz programa srednjih stručnih škola?

- Tako je. Filozofija je trenutno "na aparatima" i hitno je treba vratiti u život. U protivnom - generacije koje dolaze će imati ozbiljne intelektualno-kulturološke rupe u znanju. Na moje otvoreno pismo upućeno ministru prosvete Branku Ružiću upravo povodom ovog problema a u ime svih kolega, eto, još uvek nisam dobio odgovor. Izgleda da ga neće ni biti...

Mislite li da ćete ipak zadržati filozofiju?

- Ne znam. Istorija je često pokazala da je nemoguće moguće, ali i da je ono što se podrazumeva bilo neretko problematično i proterivano iz svakodnevice. Sapere aude! Borićemo se. Filozofija izgleda ponovo smeta (Meletu)...

Oženjeni ste i imate dete. Šta ćete ukoliko izgubite posao?

- Ne znam. Tokom studija (i pre toga) sam cepao drva da kupim knjige, radio sam na vašarima, na pijaci i po kafićima. Ako ne napustim zemlju - ponovo ću da naoštrim sekiru.

Da li ste politički aktivni?

- Ne. Nikada nisam bio ni u jednoj stranci. Međutim, sva je prilika da ću se uskoro lokalno aktivirati u okviru određene građanske inicijative. Bor je, kao i mnogi drugi gradovi, u problemu a gorući problemi jesu zagađenost, psi lutalice i, najznačajniji od svega, veliki broj sugrađana koji žive na ivici egzistencije. Mislim da ću moći da, kada se aktiviram, više doprinesem svom gradu. Jedini motiv, dakle, za politički aktivizam mi je opšte dobro. Ma koliko da je to danas neobično, ličnih motiva zaista nemam. U struci sam već dovoljno afirmisan te ne žudim ni za kakvom dodatnom popularnošću... Ipak, kao neko kome je politika dobrim delom struka - želim da pomognem.

Da li imate političkog uzora?

- Naravno. Mnogo ih je. Recimo, ukoliko se vratimo na neko malo ranije vreme, izdvojio bih Martina Lutera Kinga, Ernesta Gevaru, Gandija, Mendelu ali i Linkolna i mnoge druge.

Što se naše aktuelne političke scene tiče? Izdvojili biste nekog?

- Da. Definitivno se sama izdvaja Marinika Tepić. U najboljim je godinama i vrlo je hrabra i pronicljiva. Paralela nije ista, ali dobrim delom (me) podseća na Karmen Aristegi - meksičku novinarku koja je u velikoj meri doprinela političkim promenama u toj zemlji.

Sarađujete i sa Noamom Čomskim? Šta nam možete reći o tome?

- Tako je. Već evo godinu dana profesor Čomski i ja razmenjujemo ideje i mišljenja. Najčešće, razgovaramo o problemima obrazovanja. Ponosan sam na tu saradnju i još ponosniji na zvaničnu preporuku koju sam od njega dobio (za SANU). Komunikacija sa njim je neprocenjivo iskustvo.

Na kraju, kakvi su planovi za spas filozofije? Ima li konkretnih planova?

- Mi već imamo spremljen tzv. "akcioni plan". Ne bih da ga otkrivam ali je svakako već tu. Ipak, s obzirom na to da želim da verujem da ministarstvo radi u interesu dece, u ime svih kolega, očekujem da će problem ubrzo biti rešen i van toga. Svakako idemo dalje - zaključio je Vučković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati