Hronika

[ Izvor: Insajder ]

24. 09. 2024. 14:26 9

Glavni dokaz u slučaju male Danke upitan?!

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je ovog utorka optužnicu protiv radnika JKP "Vodovod", Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića, zbog sumnje da su 26. marta u Banjskom polju automobilom udarili dvogodišnju Danku Ilić, a potom je i usmrtili.

Glavni dokaz protiv osumnjičenih jeste GPS veštačenje, odnosno kretanje osumnjičenih kobnog dana, a ono što zabrinjavajuće jeste da, prema tvrdnjama Insajdera, rezultati veštačenja nisu u skladu sa podacima koje je ranije javnosti saopštio MUP.

Kako je danas saopšteno, Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv osumnjičenih u slučaju ubistva male Danke Ilić. Optužnica je podignuta i protiv Radoslava Dragijevića, oca osumnjičenog Dejana, a on se tereti za lakša krivična dela, pomoć učiniocu posle krivičnog dela i neprijavljivanje počinioca krivičnog dela.

Istraga je trajala šest meseci, a Dankino telo nije pronađeno do danas. Ono što je znatno usporilo istragu jeste da na licu mesta, gde se po tvrdnjama policije i tužilaštvo dogodio zločin, nije pronađen DNK trag devojčice. Upravo DNK trag bi nesumnjivo vezao osumnjičene za mesto zločina.

Iako su osumnjičeni najpre u policiji priznali zločin, oni su isti u tužilaštvu povukli, uz tvrdnje da su priznanja dali pod prinudom. Kako DNK traga nema, jedini dokaz kojim tužilaštvo raspolaže jeste GPS kretanja osumnjičenih na dan nestanka devojčice.

Na osnovu analiza utvrđeno je da su osumnjičeni kobnog dana bili u Banjskom polju, što oni ne poriču. Policija je još na početku istrage saopštila da su se oni, nedaleko od imanja porodice Ilić, zaustavili u kritičnom periodu i da je utvrđeno njihovo zadržavanje na tom mestu.

Ipak, novinari Insajdera su, u međuvremenu, došli do izveštaja veštačenja GPS uređaja u vozilu "Vodovoda", na osnovu kojeg je i rekonstruisano kretanje dvojice osumnjičenih 26. marta.

Kako je otkrio pomenuti medij, kada se podaci veštaka uporede sa tvrdnjama koje je policija javno saopštila posle hapšenja dvojice osumnjičenih, dolazi do ozbiljne razlike u vremenu zaustavljanja vozila. Tako veštaci tvrde da se vozilo "Vodovoda" ispred kuće porodice majke Danke zaustavilo i okrenulo za ukupno 53 sekunde. Policija je tvrdila da je zaustavljanje trajalo dva i po puta duže. Tako je Bratislav Gašić, u to vreme ministar unutrašnjih poslova, tvrdio da se vozili ispred kapije zadržalo dva i po minuta, piše Insajder.

Razlika između policije i veštaka je i u vremenu zadržavanja dvojice osumnjičenih na deponiji na kojoj su, kako tvrdi policija, bacili telo devojčice. Policija je tvrdila da su se Janković i Dragijević na tom mestu, na starom banjskom putu, zadržali 109 sekundi. Veštaci su utvrdili - 80 sekundi.

Takva neslaganja kada su u pitanju podaci veštačenja i onih koje je saopštavao tadašnji ministar policije - ukazuju na dodatne propuste koji su se dešavali u slučaju potrage za nestalom dvogodišnjom devojčicom.

Podsetimo, devojčica Danka Ilić nestala je 26. marta. Tog dana njena majka prijavila je policiji da joj je dete nestalo sa imanja u Banjskom polju.

Usledila je opsežna potraga terena, policija je obavila razgovor sa svedocima, a kada se pojavio snimak iz Beča na kom se našla devojčica koja podseća na Danku Ilić, potraga je proširena i na Austriju. Austrijska policija saopštila je da je utvrđeno da dete sa tog snimka nije Danka Ilić.

Dan kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je saopštio da je Danka ubijena, da su dve osobe privedene i da su priznale zločin.

Zbog njenog ubistva uhapšeni su radnici JKP "Vodovod". Osumnjičeni se terete da su kobnog dana devojčicu udarili službenim automobilom, a potom njeno telo uneli u kola.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Vrlo polako i oslobođeno

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati