Hronika

[ Izvor: Pobjeda ]

28. 08. 2022. 18:06 1

Zašto je Miloš morao ponovo da proživljava tragediju?!

Kada je, četiri dana nakon masakra na Cetinju, Miloš Martinović ušao u iznajmljeni stan u naselju Medovina bb, gde mu je stanodavac Vuk Borilović ubio suprugu Natašu, jedanaestogodišnjeg Mašana i osmogodišnjeg Marka, na podu i po nameštaju dočekala ga je krv, na jednoj fotelji zatekao je deliće mesa koje su rascepili meci, u kuhinji neiskorišćene patrone lovačke municije, ispod kreveta futrolu lovačke puške, mobilne telefone svoje porodice...

Tog dana ušao je u stan kako bi uzeo stvari svoje porodice. Samo on zna kako mu je bilo dok je, gledajući mesto gde su doskora mirno živeli, ponovo proživljavao tragediju. Brižljivo je sakupio ostatke tela i sahranio ih u Crkvi u Bajicama, odakle će ih, kada smogne snage, staviti u grobnicu.

Neiskorišćenu puščanu municiju Martinović je poneo sa sobom u porodičnu kuću u Bajicama, gde sada živi, piše Pobjeda.

Dan nakon toga, obavestio je, kako sam kaže, jednog od komandira u stanici policije, Lekovića, o nađenim dokazima. Kasnije je, negde oko 19 sati, priča Martinović, došao službenik policije Čabarkapa kojem je, ispred svoje kuće u Bajicama, predao devet komada neiskorišćene puščane municije.

Istog dana, 17. avgusta, o svemu što se događalo Martinović je poslao mejl obaveštenja na adrese načelnika Odeljenja bezbednosti Cetinje Dalibora Šabana, direktora Uprave policije Zorana Brđanina i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića.

- Dana 16. 08. 2022. oko 13.30 sati sam pošao u Medovinu bb, kuću gde se desio zločin da uzmem lične stvari. Tom prilikom sam u kući, pored ličnih stvari, u kuhinji našao neiskorišćenu puščanu municiju (patrone). Po svemu sudeći, zaključujem da nije urađen uviđaj i ispoštovane zakonske procedure - informiše Martinović vrh crnogorske policije.

Ukazao je da je ponovo proživeo teške trenutke i iskazao otvorenu sumnju da li policija uopšte želi da rasvetli zločin koji se desio 12. avgusta na Cetinju.

- Osećam se povređenim zbog ovako neodgovornog odnosa prema žrtvama ovog monstruoznog zločina, prevashodno članovima moje porodice. U neverici da, pored sve muke, moram po kući da kupim neispaljenu municiju i ostale tragove zločina, gubim nadu da policija uopšte želi da rasvetli ovaj zločin - konstatovao je Martinović u pismu upućenom na tri adrese.

I ovo mučno svedočanstvo ipronalaženje tragova na mestu zločina otvara niz teških pitanja za crnogorske istražitelje.

Pre svega: kako je moguće da se, nakon obavljenog uviđaja, na mestu zločina nađu meci koji, sasvim je moguće, odgovaraju oružju koje je koristio masovni ubica?

Prema informacijama Pobjede, nakon što je poslao mejl, Martinoviću se, osim ljudi iz Odeljenja bezbednosti na Cetinju, niko iz vrha policije ili Ministarstva unutrašnjih poslova nije udostojio da pruži bilo kakav odgovor, ni Brđanin ni Adžić?!

Povodom pronalska mogućih novih dokaza i tragova, Pobjeda je zatražila pojašnjenje iz Višeg državnog tužilaštva koje istražuje zločin na Cetinju.

- Prilikom vršenja uviđaja od strane nadležnog dežurnog tužioca u podstanarskoj kući žrtava nije pronađena municija. Pretres te kuće nije vršen jer je u pitanju mesto stanovanja žrtava tragedije, već je odrađen uviđaj, a pretres je odrađen u kući u kojoj je živio izvršilac krivičnog dela - odgovorili su iz Višeg tužilaštva.

Istovremeno, potvrdili su informaciju da je, naknadno, policiji dostavljena pronađena municija.

- Policija je naknadno obaveštena da je pronađena municija u podstanarskom stanu Martinovića, o čemu je informisano Tužilaštvo. Municija je izuzeta i poslata na veštačenje. Još se ne zna da li pronađena municija pripada oružju koje je Vuk Borilović koristio u izvršenju krivičnog dela. Tužilaštvo nije informisano da su u kući pronađeni delovi mesa - kaže se u kratkom odgovoru Pobjedi.

Mnoga pitanja bez odgovora

Kratko saopštenje iz Višeg državnog tužilaštva ne rasvetljava ključnu enigmu: kako je bilo moguće da se tragovi zločina, a moguće i dokazni materijal, pronađu četiri dana nakon obavljenog uviđaja?

Ako je u stanu, u "zatvorenom prostoru" koji je mesto zločina, pronađeno novih dokaza, koliko je tokom uviđaja detaljno pretreseno naselje Medovina?

Ima svedoka koji mogu da potvrde da su, nepunih dvadeset i četiri sata nakon tragedije, u naselju gde je Vuk Borilović usmrtio deset osoba i šest ranio, pronalaženi tragovi zločina. I neki koji ne bi smeli da ostaju nakon okončanog uviđaja.

Potraga za istinom

Pitanje je, međutim, da li će policija i tužilaštvo zaista uspeti da otkrije punu istinu. Iskusni policajci, kao i eksperti za bezbednost koje je Pobjeda konsultovala, upozoravaju da je u ovakvim slučajevima važan svaki detalj i da je uviđaj od ključnog značaja da se obavi rekonstrukcija dešavanja od 12. avgusta.

Činjenica da je Miloš Martinović na mestu zločina, četiri dana kasnije, pronašao metke za koje se sumnja da su pripadali Vuku Boriloviću otvara dilemu u profesionalno odrađeni deo policijsko-tužilačke forenzike.

A ponašanje crnogorske policije, od samog vrha do pojedinih načelnika koji su se pojavljivali prvih dana nakon masakra - i davali niz kontradiktornih i netačnih izjava, kao i saopštenja Uprave policije koja su se više bavila demantovanjem osnovanih medijskih objava i služila kao neka vrsta odbrambenog štita za čelnike UP ilili MUP-a - ukazuju da je mnogima bilo važnije da se sakriju od odgovornosti nego da otkriju istinu, piše ovaj crnogorski list.

Jedino se tim motivom može objasniti činjenica da, 16 dana nakon dešavanja na Cetinju, crnogorska javnost ne zna: kakav je bio lanac komande i da li je načelnik CB Podgorica Goran Jokić stvarno upravljao policijskom operacijom; jesu li prve informacije bile da je reč o talačkoj krizi; kada je obaveštena i kada je na Cetinje uopšte stigla Protivteroristička jedinica (PTJ), ko je i kada obavestio Posebnu jedinicu stacioniranu u Budvi, je li i SAJ takođe bio angažovan i kada...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati