Društvo i ekonomija

[ Izvor: Forbes Srbija ]

25. 04. 2024. 19:45 4

Koliko je zaradila SRPSKA POSLOVNA ELITA

Za 20 godina Milenijum tim pozicionirao se kao lider u građevinskoj industriji. Realizacijom velikih infrastrukturnih projekata, poput Beograda na vodi, energetskih projekata gasovoda i gasifikacije gradova, uradili su više od 2.500 kilometara gasovodne mreže, prečišćivače otpadnih voda, sada realizuju projekat "Čista Srbija" u četiri grada, a u toku su i oni za beogradski Metro, Expo 2027. i Nacionalni stadion.

Prema bilansu uspeha, kompanija Milenijum tim je u 2023. godini ostvarila gotovo 23 milijarde dinara ukupnih prihoda, što je za šest milijardi više u poređenju sa godinom pre. Neto dobit Milenijum tima, pokazuje redovni godišnji finansijski izveštaj, povećana je za 40 odsto u odnosu na 2022. pošto je sa 1,09 milijardi skočila na 1,4 milijardi dinara. Ova kompanija učestvovala je u najvažnijim infrastrukturnim projektima, poput Čista Srbija, Nacionalni stadion ili Expo 2027.

Alta Pay, jednu od kompanija u vlasništvu Davora Macure, biznismena čija imperija poslednjih godina rapidno raste, i Milenijum tim povezuje ne samo gotovo identičan procenat rasta profita u prošloj godini, nego i činjenica da ih na tenderima nema kao ponuđača. Za razliku od Milenijum tima, Alta Pay nikada do sada nije učestvovao na nekom tenderu, pokazuju javno dostupni podaci. S druge strane, sami se na svom veb sajtu hvale kako su sklopili strateško partnerstvo sa EPS-om, odnosno kako zajedno realizuju projekat Uvid u račun, mogućnost elektronskog uvida u račun za utrošenu električnu energiju.

Forbes Srbija zatražio je pre nekoliko nedelja od Ministarstva unutrašnjih poslova odgovore na pitanja u vezi sa šalterima ove kompanije u policijskim stanicama u Beogradu, ali odgovor nije stigao. Tako nismo saznali da li je i na kom tenderu Alta dobila ovaj posao, pa se njene poslovnice mogu videti u policijskim stanicama. Što se tiče poslovanja firme Alta pay, jedne od članica Macurine sve brojnije i finansijski moćnije poslovne imperije, njeni ukupni prihodi bili su u 2023. godini 1,88 milijardi dinara, što je 38 odsto više nego 2022. kada su iznosili 1,36 milijardi dinara.

Rezultati Macurine Alta banke još su impresivniji. Neto dobit ove banke 22 puta je veća u 2023. godini u poređenju sa godinom ranije. Prema podacima iz Finansijskog izveštaja, neto dobit banke povećana je sa samo 50 miliona dinara na čak 1,1 milijardu koliko je ostvareno u 2023. Prihodi su porasli tri puta, sa milijardu dinara na 2,9 milijardi.

Za razliku od prethodne dve kompanije W.D. Concord West zabeležio je u 2023. godini pad profita u poređenju sa 2022. Kompanija u većinskom vlasništvu Željka Drčelića, koja se na svom sajtu hvali brojnim projektima koje je radila za državu, njene ustanove i institucije, ostvarila je prošle godine dobit od 213,4 miliona dinara, dok je u 2022. ona iznosila 332,1 milion. S druge strane, ukupni prihodi W.D. Concord Westa povećani su sa 12,6 milijardi na 13,9 milijardi dinara koliko su iznosili u 2023. Ova kompanija je, prema dostupnim podacima, tokom prošle godine učestvovala na 12 tendera čija je procenjena vrednost bila 5,9 milijardi dinara, bez PDV-a. Ovo govori da je barem polovinu prihoda kompanija ostvarila od poslova ugovorenih sa državom.

Najdrastičniji finansijski uzlet u prošloj godini među kompanijama nove srpske poslovne elite, odnosno onom njenom delu koji je do ovog trenutka predao finansijske izveštaje, ostvarila je kompanija Gat iz Novog Sada. Njen jedini vlasnik je Dejan Slijepčević, biznismen koji je svojevremeno našao u prostorijama Komandno-operativnog centra BIA, iako se nije znalo čijim odobrenjem. Njegova kompanija ostvarila je 2023. godine rast ukupnih prihoda veći od 80 odsto, pošto su oni sa 5,4 milijardi dinara skočili tokom prošle godine na 9,8 milijardi dinara. Gat je prošle godine učestvovao na 18 tendera, a njihova procenjena vrednost bila je, pokazuju javno dostupni podaci, nešto veća od 10 milijardi dinara.

Firme biznismena Ostoje Mijailovića nisu organizovane u holding, mada bi se tako nešto moglo zaključiti čitajući podatke sa njihovog sajta. Najznačajnije od 15-ak preduzeća koje neposredno ili posredno poseduje Mijailović svakako je British motors koje je, prema podacima iz najnovijeg finansijskog izveštaja, ostvarilo stoodstotni rast prihoda i povećalo dobit. Ukupni prihodi British motors-a bili su prošle godine 5,5 milijardi dinara, što je za tačno 2,5 milijardi dinara više nego u 2022.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati