Svet

[ Izvor: Mediji ]

05. 05. 2024. 08:48 6

Bio na udaru zbog podrške Prigožinu: Gde je Putinov najsuroviji general?

Sergej Surovikin, poznat kao "general Armagedon" i "kasapin iz Sirije", u javnosti nije viđen od pobune plaćeničke grupe Vagner prošlog juna. Ruski mediji spekulišu da je upravo saradnja i bliskost sa Prigožinom razlog nestanka surovog ruskog generala. Gde je general Sergej Surovikin koga niko nije video mesecima, a koji je nekada bio Putinov saveznik?

Poslednji put viđen na snimku

Vagnerovi plaćenici su prošlog juna zauzeli grad Rostov na Donu i pokrenuli marš na Moskvu. Surovikin je poslednji put viđen u javnosti na snimku tokom pobune, u kom je apelovao na Vagnerovce i Prigožina da obustave svoju pobunu.

- Prešli smo dug put, pozivam vas da prestanete, poslušate volju predsednika, rešite sve probleme mirnim putem - rekao je u trenutku kada su snage Vagnera zauzele ruske gradove Rostov i Voronjež i krenule u marš ka Moskvi.

To je sve začudilo, jer je uveliko bilo poznato da je Surovikin bio u dobrim odnosima sa Prigožinom, koji je izrazio svoje divljenje generalu. Prigožin je javno hvalio Surovikina i smatralo se da je on saveznik Vagnera.

Od momenta snimanja video snimka, generala više niko nije video.

Nekoliko dana kasnije, mediji su izvestili da je general uhapšen, ali nije bilo zvaničnih potvrda gde se on nalazi.

Glasine

Mediji su izveštavali kako je general zadržan u pritvoru zbog ispitvanja o navodnoj umešanosti u pobunu.

Neimenovani ruski bloger koji je blizak ruskoj vojsci, rekao je da postoji nepotvrđeni izveštaj da se general nalazi u ozloglašenom moskovskom zatvoru Lefortovo, koji je dom mnogim neprijateljima ruskog lidera Vladimira Putina.

Pojavile su se glasine da bi Surovikin mogao da se suoči sa optužbom za izdaju i kaznom od 20 godina zatvora.

Ipak, nekoliko dana nakon pomenutih navoda, moskovski gradski zvaničnik Aleksej Melnikov rekao je da je posetio nekoliko zatvora u prestonici i da general Surovikin nije bio ni u jednom.

Slika iz septembra

Dva meseca kasnije, sredinom septembra, mediji su objavili sliku na kojoj su tvrdili da je general sa svojom suprugom.

Britanski BBC objavio je da je velika verovatnoća da je muškarac na fotografiji general Surovikin, a da je žena pored njega, "gotovo sigurno" njegova supruga Ana.

Na fotografiji se vidi da su opušteno obučeni, kao da su izašli u šetnju. Međutim, od tada nije bilo ni reči o Surovikinu u ruskoj javnosti.

Ko je general Armagedon

Sergej Surovikin je rođen 1966. godine u Novosibirsku. Aktivnu vojnu karijeru započeo je u Avganistanu kasnih 1980-ih.

Ruski profesor istorije i kulture Piter Voldron rekao je za BBC da je Surovikin, poznat i kao genral Armagedon, u velikoj meri bio umešan u "značajno nasilje u brojnim zemljama".

Tokom 1991. godine, tri osobe su ubijene u sukobima između vojnih vozila i prodemokratskih demonstranata u Moskvi. Demonstranti su blokirali put vozila, a general Surovikin, koji je bio glavnokomandujući, dao je naređenje da se dalje vozi. Sve optužbe su kasnije odbačene.

Četiri godine kasnije, dok je bio student na Vojnoj akademiji Frunze, Surovikin je osuđen na uslovnu kaznu zbog nelegalne prodaje pištolja. Osuda je kasnije skinuta iz njegovog dosijea.

General je nastavio da služi u sukobima 1990-ih u Tadžikistanu i Čečeniji i u Siriji, gde je Moskva intervenisala 2015. na strani vlade sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Putin je 2017. odlikovao generala Surovikina ordenom Heroja Rusije - najvišom odličjem zemlje - za službu u Siriji.

U nekoliko navrata, vojnici pod komandom generala Surovikina bili su optuženi za nasilje nad civilima.

Samo dve godine nakon što je završio vojnu akademiju za oficire, 2004. godine, Surovikin je navodno pretukao jednog od svojih vojnika zbog njegovih političkih stavova, navodi Institut za proučavanje rata. Vojnik je kasnije povukao ovu žalbu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati