Hronika

[ Izvor: N1 ]

09. 04. 2024. 21:46 2

Tragedija kod Bora iznedrila NAJGORE u tabloidima

Tragedija koja se desila u Banjskom Polju iznedrila je najgore u tabloidima. Međutim, nisu samo oni ti koji su, između ostalog, učestvovali u kampanji protiv jedne kompletne nacionalne manjine. Još opasnije je što se tome priključio i jedan visoki državni funkcioner - načelnik Uprave kriminalističke policije.

Odavno je izgubljen kompas u potrazi za činjenicama, ako su uopšte za činjenicama ikada i tragali. Kršenju svih novinarskih pravila pridružili su se i državni funkcioneri, pa je tako u javnom građenju profila osumnjičenih izvređana jedna nacionalna zajednica, etiketiran čitav jedan kraj Srbije.

- To je takav profil ličnosti ne postoji empatija, IQ je mnogo nizak, samo to podneblje je nama čudno, narečje, govor…Vlasi su - izjavio je Ninoslav Cmolić, načelnik UKP-a.

Za pravnu struku to je govor mržnje, tačka.

- Da li je nekoga ubio neko ko je Etiopljanin ili neko iz Argentine, to nije bitno i bojim se da u multikulturalnim, multinacionalnim, multikonfesionalnim sredinama mi pravimo time i diskriminaciju, ali bojim se i nešto što je mnogo gore, veliku podeljenost u društvu - kaže Miloš Janković, nekadašnji Zaštitnik građana.

Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine pozvao je sve političke činioce da ne zloupotrebljavaju tragediju u Boru i da se ne predstavljaju kao navodni zaštitnici Vlaha. I Vlaška narodna stranka osudila je ponašanje državnih institucija i pojedinih medija.

- Ceo tok istrage praćen je senzacionalističkim izveštavanjem skoro svih medija, ono što je, međutim, ostavilo poseban utisak neprofesionalnosti jeste tendenziozan pokušaj institucija da ovaj tragičan događaj iskoristi za širenje etničke netrpeljivosti i nacionalne mržnje prema Rumunima/Vlasima - saopštila je Vlaška narodna stranka.

- Mnogo je reakcija na društvenim mrežama, ljudi su ogorčeni, jer je Bor grad u kome živi više od 20 nacija koje su dolazile da rade u rudniku i nikada niko nikome ovde nije prebrojavao krvna zrnca, osim što postoje vicevi kao i u svakom delu Srbije - istakao je Saša Trifunović, urednik portala istmedia.rs.

A nadležno ministarstvo zabrinuto konstatuje da se pojedini mediji, neimenujući koji, u slučaju ubistva Danke Ilić služe širenjem negativnih i lažnih stavova, predrasuda i stereotipa o pripadnicima vlaške nacionalne zajednice. U saopštenju se ne pominje načelnik UKP-a.

- To najčešće dolazi od strane tzv. analitičara, koji monstruoznost ovog zločina pokušavaju da povežu sa prostorom i društvenim ambijentom u kojem žive Vlasi, što ne samo da je neistinito, već nanosi štetu Vlasima i Republici Srbiji kao višenacionalnoj i multikonfesionalnoj državi - navelo je u saopštenju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ukupno 20 udruženja građana zatražilo je hitnu smenu načelnika UKP-a i najavljuje da će uskoro protiv njega podneti krivičnu prijavu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati