Politika

[ Izvor: Mediji ]

29. 04. 2024. 18:30 18

"Velike sile se bore protiv nas": Vučić o članstvu Kosova u SE i rezoluciji o Srebrenici

U svom prvom obraćanju nakon povratka iz Njujorka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da se sprovođenja zavereničke teorije o srpskoj krivici zašto Kosovo neće sa ogromnom izvesnošću postati članica SE kao i da se velike sile bore protiv nas.

Vučić je istakao da se 16. maja očekuje glasanje o prijemu Kosova u Savet Evrope i da se to ne može "posmatrati izolovano".

Naglasio je tri stvari koje se moraju uzeti u obzir.

- Umesto obligation, stavljena je reč commitment, a vezana je za dopunjavanje poglavalja 35. i uvođenje oddatnih obaveza za Srbiju na Evropskom putu - rekao je.

- Tačka dva je prijem Kosova u SE - rekao je Vučić i dodao da se vodi kampanja neistina i fleksibilnog tumačenja prištinskih obaveza i provođenja zavereničkih teorija o srpskoj krivici zašto Kosovo neće sa ogromnom izvsnošću postati članica SE.

Rekao je i da se ponosi pokušajima sprečavanja da do toga dođe.

- Nakon čudnih poseta Atini dolazi do izmena - istakao je predsednik Srbije i dodao se od tada ne pominje Zajednica srpskih opština.

Naglasio je i "lakrdijački deo", a to je da je Srbija kriva za nemogućnost formiranja ZSO i dodao da se ZSO ne sastoji samo od četiri srpske opštine.

Kako je naglasio, "mi se borimo, velike sile se bore protiv nas, nastavićemo da se borimo" i dodao da su stvari na ivici jer je potrebna većina od 31 zemlje članica, kao i da veruje da će Kosovo imati između 29 i 33 glasova.

Vučić je rekao i da je dobio nacrt rezolucije o Srebrenici i podsetio da je pre dvadesetak dana rekao "da o tom pitanju ne postoji saglasnost ni u Bosni i Hercegovini" i dodao da "amerikanci znaju da je donošenje te rezolucije brutalno gaženje dejtonstkog sporazuma".

Vučićevo obraćanje iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike prvo je obraćanje nakon njegovog povratka iz Njujorka. Prilikom boravka u SAD Vučić je prisustvovao redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i vodio diplomatsku akciju protiv usvajanja Rezolucije UN o Srebrenici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Zvali su ga Maradona

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati