Kultura

[ Izvor: Mediji ]

28. 01. 2024. 16:52 0

Glumica Ivana Mrvaljević sahranjena na Cetinju

Crnogorska glumica i producentkinja Ivana Mrvaljević, koja je preminula 25. januara u 47. godini, sahranjena je ove nedelje na groblju u rodnom Cetinju.

Njena koleginica, glumica Dubravka Drakić oprostila se od koleginice.

- Ive moja, rekla si mi pre 15 dana da smišljaš i "režiraš" svoju sahranu sa ironijom i blistavim cetinjskim cinizmom, znajući da te sve smrti ubiti neće. A i tada si sve znala. Sve si uradila da nikoga ne opteretiš, da dokažeš snagu i moć ženske ljubavi, da ubrzaš let. Upisala posle treće godine Gimnazije fakultet, prva Cetinjanka koja je na FDU diplomirala, prva osnovala NVO "Teatar mladih", prva u Zetskom domu osnovala scenu "Akademija", prva od svih glumaca počela da produciraš, prva u Torinu upisala i završila master produkcije, prva osmislila 3D projekcije na dvoru kralja Nikole - počela je glumica i nastavila:

- Sa osmehom koji smo zvali "cvrkut", a sa glasom grlice, ti si zauvek Ivona Mrvaljoni, grande atricce, rosa di Napoli. Sve si uspela, prava prestoničanka, valjda se podrazumevalo da sviraš klavir i govoriš dva strana jezika, a kako drugačije. Sa koliko radosti si putovala po svetu, a sa koliko strasti pokušavala da svet dovedeš u Crnu Goru. A sve to iz ogromne ljubavi prema igri. Ljubavi prema lepoti i umetnosti. Prema glumi, kroz koju si povezala nepremostivo i verovala u realnost u kojoj si tražila nemoguće. Ive moja…Neustrašivo širila krila da pomeriš brda oko Cetinja i provedriš za čistiji pogled ka nebu. Kako je tamo Ive?

Dubravka je dodala i da kada bi moglo Ivana da vidi koliko je bila voljena.

- Sad znaš sve tajne. Pohitala si. Svi smo se svi uzdali u tvoj ponos, hrabrost, odlučnost i volju da ideš dalje i završiš ulogu koju si počela. Da budes pouzdana partnerka, dobronamerna koleginica, ona koja vidi i prepoznaje sve džepove sa pozorišnim tajnama. A jutros si zaspala. Život je san, po Kalderonu, a tvoj Ive, bio je borba za sve nas. Za profesionalizam, za visoke etičke i estetske kriterijume, za ravnopravnost, za budućnost, za viziju dobra, opšteg dobra, koju si ti imala jer si visoko širila krila i cvrkutom nas bodrila da verujemo da je moguće. Kad bi mogle reči da te vrate, kad bi mogla slomljena srca da se sastave i da te probude, kad bi samo znala koliko si voljena, onda bi Život bio san. Zauvek tvoja Dube.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati