Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic ]

09. 10. 2024. 11:29 0

OBRT Kraj Miholjskog leta i drastičan pad temperature

U Srbiji će do petka biti osetno toplije, a najtopliji dan ove nedelje biće četvrtak kada se očekuje da maksimalna dnevna temperatura vazduha u pojedinim gradovima dostigne blizu 30 stepeni Celzijusa, što su prosečne letnje vrednosti.

 Meteorolog Ivan Ristić kaže za „Blic“ da skraćena verzija Miholjskog leta od samo nekoliko dana ove godine, posle prolazne kiše u sredu, u četvrtak podiže temperaturu vazduha do čak 30 stepeni lokalno u pojedinim gradovima.

Već u petak u Srbiju stiže front sa zapada zbog čega ćemo imati hladniji vazduh za 10 stepeni i padavine.

-U četvrtak će najtopliji biti severni deo zemlje, Vojvodina i gradovi Novi Sad, Subotica i drugi, pošto su južna strujanje i kada pređu Dinarske planine onda imamo fenski efekat. Očekujem da među najtoplijim gradovima budu i Beograd, Valjevo, Loznica, Šabac - kaže Ristić.

Meteorolog kaže da će najtoplije biti:

u Beogradu 29-30 stepeni Celzijusa

u Loznici 28-29 stepeni Celzijusa

u Novom Sadu 28 stepeni

u Kragujevcu 28 stepeni

u Subotici i Kraljevu 27-28 stepeni

Po njegovim rečima Miholjsko leto završava se u četvrtak, najtoplijeg dana ove nedelje:

- Biće blizu 30 stepeni Celzijusa čak i u gradovima gde se očekuje da bude oblačno i gde je moguća kiša. Ujutru je moguća kratkotrajna magla i sveže vreme, ali će u toku dana biti toplo i sunčano vreme. Već u petak treba očekivati da maksimalna dnevna temperatura bude do oko 22 stepeni, dok će u drugoj polovini oktobra temperature biti oko proseka, a one su u drugoj dekadi 16-20 stepeni i trećoj dekadi 14-18 stepeni - kaže Ristić.

Meteorolog objašnjava za "Blic" da "postoje Azorski i Sibirski anticikloni i da su glavni i osnovni, a kada dođe do prodora arktičkog hladnog vazduha sa severozapada u Evropi, kao što će se desiti u petak, onda se Azorski pomeri prema Evropi i bude Evropski, odnosno to je sada jesenji anticiklon.

- vropski anticikloni su ogranci Azorskog ili Sibirskog, a ovaj što dolazi do nas biće ogranak Azorskog. Za sada su Afrički i Islandski anticikloni miruju, na pauzi su, a kada su u kombinaciji onda imamo baš pretoplo vreme. To je bio slučaj prošle godine i do kraja avgusta skoro 14 meseci u kontinuitetu zbog čega smo beležili rekordne temperature - kaže Ristić.

Kako je ranije Ristić rekao za "Blic", nakon kratkog rasta temperature, ona će samo da pada i pada.

- To je klasičan anticiklon koji je vladao pre, oko osamdesetih godina prošlog veka kada je bila hladnija klima i kada smo imali hladnije zime i druga godišnja doba. Karakterišu ga hladna jutra sa temperaturom vazduha između 5 i 10 stepeni Celzijusa, s tim što ponegde gde ima magle temperatura može da bude oko 0 stepeni Celzijusa, a preko dana maksimalne dnevne temperaturu budu između 15 i 20 stepeni Celzijusa, što je relativno sveže i oko normale za drugu polovinu oktobra - kaže Ivan Ristić.

Padavine se očekuju u petak 11. oktobra, a moguće su i u subotu, dok u drugoj polovini meseca ostaje pravo jesenje vreme.

- Očekujemo da jesen/zimu budu umereno kontinentalnog tipa, a ne kao prošle godine kada je bila suptropsko-mediteranskog tipa. Vraća nam se zima kakva je nekad bila - zaključuje sagovornik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati