Kuhinjica
10. 05. 2025. 07:14 0
Univerzalno testo bez mešenja - brzo i lako imaćete 5 različitih peciva
Testo bez mešenja koje uvek uspeva – jednostavno, brzo i dovoljno svestrano da od njega napravite hleb, picu, bagete, đevreke ili perece kad god poželite.
Jedan recept – bezbroj mogućnosti. Ovo jednostavno testo bez mešenja je idealno ako želite da iz jedne smese napravite domaći hleb, rustične bagete, sočne pice, mekane perece ili čak đevreke sa sjajnom koricom.
Sastojci za osnovno testo:
(za oko 1,6 kg testa – dovoljno za 2 velika hleba, 4 pice, 8 pereca...)
450 ml tople vode
1 kesica kvasca
1 ½ kašika šećera
1 ½ kašika maslinovog ulja
2 ½ kašičice soli
680 g brašna
Savet:
U velikoj posudi (najmanje 6 litara) pomešajte toplu vodu, kvasac, šećer, ulje i so. Dodajte brašno i mešajte čvrstom kašikom 15–30 sekundi dok se ne sjedini. Navlaženom rukom nekoliko puta stisnite testo da se sve lepo poveže.
Pokrijte posudu poklopcem ili plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 20 - 25 minuta (treba da naraste za oko 50%). Čuvajte u frižideru najmanje 12 sati (može i do 7 dana). Testo postaje sve ukusnije kako odstoji.
Kako koristiti ovo testo?
Veliki hleb u posudi: Hladno testo prebacite na pobrašnjenu površinu, razvucite i preklopite krajeve, zatim uvijajte i oblikujte loptu. Stavite u korpu za hleb ili činiju, posutu brašnom, i ostavite da se diže 45 - 75 min. Rernu sa posudom zagrejte na 250 °C. Prebacite hleb u vruću posudu, napravite rezove, poklopite i pecite 20 minuta. Skinite poklopac i pecite još 25 - 35 minuta. Ohladite na rešetki.
Pica kao iz picerije: Podelite testo na 4 dela (po 300 g) i oblikujte u loptice. Ostavite da odstoje 30 - 40 minuta na blago nauljenom plehu. Razvucite testo u krug prečnika 25 - 28 cm, prebacite na pleh posut grizom. Premažite sosom, dodajte nadev i pecite na 285 °C, 6–10 minuta.
Đevreci sa sjajnom koricom: Podelite testo na 8 komada (po 150 g), oblikujte loptice. Uklopite ih u krug kao đevrek. U ključalu vodu (2 l) dodajte 50 g melase. Kuvajte đevreke 15 sekundi sa svake strane. Posolite ili dodajte seme, pecite 20 minuta na 245 °C.
Mekane perece: Podelite na 8 komada, oblikujte valjke duge 60 cm. Uvijte u oblik perece. U ključalu vodu (2 l) dodajte 225 g sode bikarbone. Kuvajte po 10 sekundi sa svake strane, posolite. Pecite 18–22 minuta na 220 °C.
Bageti: Podelite na 4 dela, oblikujte u valjke duge 30 cm. Ostavite da narastu 45–60 minuta. Zarežite pod uglom, poprskajte vodom. Pokrijte obrnuto plehom i pecite 15 minuta na 230 °C. Skinite poklopac i pecite još 15 minuta.
Ovo univerzalno testo je prava zvezda svake kuhinje - bez mešenja, sa jednostavnim sastojcima i neverovatno svestrano. Bilo da pravite hleb, picu, bagete, perece ili đevreke, iz jedne posude dobijate više obroka za celu nedelju. Savršen je izbor i za one koji prvi put prave domaće testo, ali i za iskusne domaćine koji vole da uštede vreme, a ne i na ukusu.
Komentari 0
ostavi komentar