Društvo i ekonomija

D. Ljutić

30. 08. 2024. 14:38 71

Obrenovčanima stigao SMS: Potpiši da si za litijum i DOBIJAŠ NOVAC (FOTO)

Nakon što je anonimna grupa građana saopštila da je osnovala pokret "Kopaćemo", navodeći da je nastao kao "odgovor na rastući talas dezinformacija i manipulacija koje prete da zaustave projekat 'Jadar'", stanovnicima Obrenovca su počele da stižu SMS poruke, u kojima se pozivaju da daju podršku iskopavanju litijuma i da će za to dobiti novac. 

Podršku iskopavanju jadarita i proizvodnju najlakšeg metala litijuma u jadarskom kraju pored Drine, Aleksandar Vučić je dobio od Olafa Šolca i Evrope, ali ne i od građana i ekoloških pokreta u svojoj zemlji. U toku je neviđena državna kampanja u kojoj se kao glavni adut vlasti sada uporno ponavlja kako bez litijuma i proizvodnje baterija i električnih automobila neće biti ni povišice plata i penzija.

Tako je stanovnicima Obrenovca ovih dana počela da stiže svojevrsna SMS ponuda:

- Dobili smo informaciju da ste uz našeg vođu i da podržavate SNS stranku. Da li Vas možemo sutra pozvati da na definisanoj lokaciji date glas za kopanje litijuma uz novčanu naknadu? Ukoliko pristanete, u narednoj poruci Vam dostavljamo adresu i iznos novca koji će te dobiti. Srdačno, Vaša stranka - navodi se u pomenutoj poruci.

U toku pisanja ovog teksta više puta smo pozvali broj telefona (poznat redakciji) sa koga je poruka glasila, međutim: "MTS korisnik nije trenutno dostupan..."  

Nesumnjivo je takođe da se vlast ovoga puta daleko ozbiljnije priprema za otpor i narodne proteste. Visoki zvaničnici vlasti sada već otvoreno prete aktivistima i opoziciji rečima da se slučaj litijum neće rešavati na ulici i da će biti sprečen svaki pokušaj blokiranja puteva i pruga u Srbiji. Moguće je da je aktiviran mehanizam "kopaćemo" po sistemu pritisci i ucene, i naravno, već ustoličena, kupovina glasova.

Omiljenog "običnog čoveka" ovog režima treba prebaciti na nova podešavanja, a novac je idealan za tako nešto. Ali, legitimno je pitanje da li bi to bila samo nova opčinjenost, hipnoza, zombiranost. Dva su moguća stava prema ovoj poruci: možemo je videti kao ispravnu, u skladu s geslom da cilj opravdava sredstvo i da je "litijum nacionalni interes"; i možemo je odbaciti kao neprihvatljivu jer dodatno korumpira ionako iskvareni politički vrh ove zemlje.

Međutim, ako se veliki broj članova u tekstu imenovane političke zajednice vodi kratkoročnim, minimalnim materijalnim interesima i uopšte ne razmišlja o posledicama, kakva je budućnost te zajednice? Iza kupovine glasova na izborima stoji identičan misaoni sklop kao i iza nagrade "da se kopa". Ako je u redu jedno, mora biti u redu i drugo, jasna je poruka upućenima u poslove SNS-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 71

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati