Društvo i ekonomija

D. Ljutić

29. 08. 2024. 07:09 25

"Policija u Evropi UBIJA BOGA": Kako Vučić uteruje strah građanima

Aleksandar Vučić navodi da je otkad je postao predsednik bilo demonstracija, i da nikada nije bilo razbijanja okupljanja. Jasno je da i ovog puta ne govori istinu i da su svake demonstracije njegov košmar. Ako je odlučio da pokaže gde mu je sva moć, i na čemu zasniva sigurnost lične vlasti, onda je sve badava. Od izbijanja epidemije korone 2020. Srbija je postala prva zemlja u kojoj je usled postupaka vlasti tokom epidemije došlo do demonstracija i nasilnog razbijanja istih. Samo tri godine kasnije, posle izborne krađe, upotreba palice i suzavca se ponovila. 

Svako ima pravo da se brani kad ga biju. Vučićevi čuvari su do sada tukli samo one koji ne mogu da se brane. Poslednji ulični sukobi sa narodom pokazuju da se policija ubrzano pretvara u telesnu gardu parapolicijskih snaga, koje će po svaku cenu braniti režim Aleksandra Vučića. Vladajuća stranka je proistekla iz stranke 90-ih godina i modus operandi nije promenjen.

Govoreći o protestima građana zbog iskopavanja litijuma i postupcima policije, predsednik Srbije je na Pinku rekao:- Ni kada su blokirali puteve, ma niko ih nije dirao. Istovremeno, u svim zapadnim zemljama bi Boga ubili u njima. Po 700 i 800 uhapšenih, od Holandije preko Nemačke. Sećate se kako su nosili Gretu Tunberg ispred nekog rudnika. Digli je njih četvorica, ajde mala marš odavde - nagasio je Vučić.

Vladalac nas ni ovog puta nije spasao svojim ciničnim milosrđem. Dakle, policije nigde nema ili nemo posmatra sukobe, spušta slušalicu ako se neko javlja da prijavi nasilje koje sprovode neki ljudi u civilu, što šakama, što hladnim vodovodnim cevima. To je demonstracija sile režima nad podanicima koji su na trenutak pomislili da su slobodni da (po)kažu šta misle.

U predizbornom spotu Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" pojavljuju se uniformisani policajci. U prvom kadru su četiri policajca i dve policajke. Time se nagoveštava poštovanje rodne ravnopravnosti u policiji. Onda se u krupnom kadru pojavljuje policajka, čime se gledaoci navode na pomisao da Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija u Srbiji svakako podstiču rodnu ravnopravnost. Iako na osnovu ovog predizbornog spota nije moguće zaključiti da su policajci članovi ili simpatizeri te političke stranke, njihovo pojavljivanje u uniformi jasno upućuje na to da oni podržavaju tu stranku. To je u suprotnosti sa Zakonom o policiji koji propisuje da je depolitizacija jedno od osnovnih načela obavljanja policijskih poslova (član 32).Prikaz protesta u vreme korone. Nepoznati policajci su pendrekom tukli muškarce koji su mirno sedeli na klupi u parku. Stampedo žandarma je šutirao i udarao mladića koji leži sam na ulici 2020. Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP) predstavio je svojevremeno izveštaj Istrage slučajeva policijskog zlostavljanja na julskim građanskim protestima 2020. godine, o dosadašnjem toku postupaka protiv policijskih službenika pred javnim tužilaštvima i Zaštitnikom građana. Ali, štos je u tome da su sve te prijave dostavljene i jedinicama policije u kojima rade potencijalni osumnjičeni. Bez razmišljanja, to je jedna vrsta opstruisanja postupka.

Na protestima zbog izborne krađe u decembru prošle godine, policija je bacila dimne bombe i biber sprej na okupljene i krenula je u razbijanje protesta. Na video snimcima i fotografijama zabeleženi su brojni primeri nasilničkog ponašanja policije prema demonstrantima, a u policijskom jurišu povređeno je više osoba a došlo je i do hapšenja. Sektor unutrašnje kontrole jeste neka posebna organizaciona jedinica u MUP-u, koja je nadležna da kontroliše zakonitost rada policije, ali ne treba zaboraviti i činjenicu da je i taj Sektor direktno odgovoran ministru, a da ne pričamo o tome da sastav tog Sektora čine samo nekadašnji službenici policije.

Nije Spinoza slučajno nosio prsten na kome je bila ispisana latinska reč caute: "budi oprezan".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati