Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

25. 08. 2024. 18:40 9

Iako Vučić kaže drugačije, rudnik u Finskoj - nije aktivan

Rudnik u Finskoj koji je naveo predsednik Srbije kao primer da se litijum može kopati pored naseljenih mesta nije počeo sa radom, a da li će - ne zna se. Do sada su najave otvaranja pomerane zbog negativnog uticaja na životnu sredinu. 

Nekoliko dana posle izjave predsednice Skupštine Ane Brnabić koja je pozvala poslanike da odu u Finsku i Nemačku i vide rudnike litijuma, predsednik Srbije je tokom razgovora sa građanima u Malom Zvorniku izjavio da postoji rudnik pored grada. U Finskoj.

- Nije sasvim istina da nema rudnika litijuma pored gradova. U Finskoj je na tri kilometara od centra grada. U Finskoj u kojoj je zaštita životne sredine podignuta na najviši nivo. I to je reč, ne o podzemnom rudniku već o površinskom kopu - izjavio je Aleksandar Vučić nedavno u Malom Zvorniku, piše N1.

Predsednik je pominjao projekat „Keliber“, za koji se ne zna kada će i da li će proraditi. Prema poslednjim informacijama koje je objavio sajt kompanije Sibanie-Stilvoter (Sibanye Stilwater) koja stoji iza njega, pominje se druga polovina 2025. godine. To nije prva najava otvaranja rudnika. Otvaranje je najavljivano i za početak 2025. godine.

Ono što je istina u izjavi predsednika jeste da se u blizini potencijalnih nalazišta litijuma, a radi se o četiri ležišta, nalazi jedno naseljeno mesto. U pitanju je opština Kaustinen, koja je deo regiona Centralna Ostrobotnija. Opština ima oko 4.300 stanovnika i prostire se na površini od 361,12 kvadratnih kilometara od čega je 7,09 km² vode. Gustina naseljenosti je 11,68 stanovnika po kvadratnom kilometru. Susedne opštine su Halsua, Kokola, Kronobi i Vetel.

Trenutno, u Evropi pa tako i u Finskoj, ne postoji aktivan rudnik litijuma, bilo da se dobija iz stena ili vode, a Konstantin Ilijević docent Hemijskog fakulteta u Beogradu nedavno je za N1 i naveo još neke detalje u čemu se ovaj potencijalni rudnik u Finskoj razlikuje od Jadra u Srbiji.

- Rudnik litijuma u Finskoj, za početak, uopšte nije otvoren. Finska ima pet puta manju gustinu naseljenosti nego Srbija i svakako ne važi za žitnicu Evrope. Taj rudnik neće biti ni u voćarskom, ni u stočarskom kraju, već će biti okružen gustom šumom i divljinom - rekao je nedavno Konstantin Ilijević, docent Hemijskog fakulteta u Beogradu.

Još neke razlike su te da je u finskom rudniku planirana četiri puta manja prozivodnja litijuma od željene u Jadru, a da u planu nije ogromna ekstrakcija izuzetno otrovnog bora.

Plan kompanije specijalizovane za rudarstvo i hemikalije za baterije je dostizanj proizvodnje od 15.000 metričkih tona litijum hidroksida godišnje. Poređenja radi Rio Tinto je najavio 58.000 tona litijum karbonata, 160.000 tona izuzetno toksične borne kiseline i 255.000 tona natrijum sulfata.

U Nacrtu srpskog Nacionalnog energetskog i klimatskog plana nalaze se podaci i o većoj proizvodnji.

- Iz jedne neupadljive tabele u tom dokumentu saznajemo da Srbija 2030. godine planira da proizvodi 600.000 tona litijuma/bora i drugih povezanih proizvoda, a očekuje se da ista fizička proizvodnja ostane i do 2050 - ukazala je pre nekoliko meseci Hristina Vojvodić iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Ekološka studija za projekat Keliber je, kako navode iz kompanije, predata krajem 2022. godine. U firmi čije je sedište u Južnoj Africi, tvrde da je prihvaćena, ali pod određenim uslovima, zbog kojih ne dolazi do početka ekstrakcije. O kakvim se uslovima radi i kada bi mogli da budu ispunjeni, nema javno dostupnih informacija. Javnosti je dostupan tehnički izveštaj.

Litijum koji planiraju da izvade u Finskoj imaće, kažu, manji ugljenični otisak od konkurencije. To je zato što se rafinerija nalazi 70 km od rudnika, a više od polovine električne energije u finskoj nacionalnoj mreži proizvodi se iz obnovljivih izvora energije. Planirano je da na izgradnji bude uposleno 500 ljudi, dok bi u procesu kopanja bilo posla za ukupno 350 radnika.

Petinu vlasništva nad rudnikom ima Finska, odnosno državna kompanija Finiš mineral grups.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati