Društvo i ekonomija

D. Ljutić

14. 08. 2024. 19:01 8

POSLE EKOLOŠKIH PROTESTA Preki sud za građane Srbije

Trojica aktivista u zatvoru, pa potom njihovo puštanje na slobodu, a onda nova hapšenja i privođenja u policiju na informativne razgovore, bilans je odgovora vlasti nakon masovnog ekološkog protesta u Beogradu, na kojem su hiljade građana tražile zabranu iskopavanja litijuma. Tretirati političkog protivnika kao smrtnog neprijatelja protiv koga su dozvoljena sva sredstva nije novost u srpskoj istoriji. Međutim, otkako je na vlasti Aleksandar Vučić, to je postala mračna svakodnevica. Da li postoje ozbiljne indicije da će ubuduće ljudi koji odu na protest, pa i oni koji se tu slučajno nađu, da prođu slično? Kad dođu po vas, biće dockan. Ovo se činilo kao neka vrsta pokazne vežbe, da mi vidimo na koji način će se sistem obračunavati sa onima koji pokušaju da iskažu svoj stav.

Redovni sudovi se ne smeju preobražavati u preke sudove načinom na koji funkcionišu, negiranjem ustavnih principa o pravu na odbranu, o pravu građanina na pošteno i pravično suđenje pred nezavisnim sudom i po postupku propisanom zakonom.Trojica ekoloških aktivista su osuđena na zatvorske kazne zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru. Marko Pantić, advokat osuđenih po kratkom postupku, rekao je da im je presuđeno uprkos nedostatku dokaza i primenom novije sudske prakse - "kazna pre pravosnažne presude". Ipak posle pritiska javnosti, trojici osuđenih aktivista presuda je ukinuta i izlaze na slobodu, a postupak protiv njih će biti ponovljen. U međuvremenu, priveden je pa takođe pušten, aktivista Lokalnog fronta Mihailo Kolović u Beogradu. Represija se nastavlja.Građani Republike Srbije koji se danas nalaze na izdržavanju prekršajnih kazni zatvora, osuđeni su u tzv. skraćenom postupku. Međutim, Zakon o prekršajima koji uređuje postupak u kome su osuđeni, ni u jednoj svojoj odredbi ne koristi izraz "skraćeni postupak“, niti je on propisan kao poseban prekršajni postupak.

Misteriozni skraćeni postupak se odvija pred našim očima, tako se negiraju ustavne garancije, tako se jedan običan prekršajni sud preobražava u preki. Pored toga, ovako shvaćen postupak protivan je čl. 6. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i nizu presuda Evropskog suda za ljudska prava o standardima pravične odbrane okrivljenog.

Šta bi sudije sklone da primene skraćeni postupak imale da kažu o svojoj nezavisnosti i nepristrasnosti? Kojoj i kakvoj državi se služi skraćenim postupcima, bez prava na odbranu, izricanjem neobrazloženih drastičnih kazni? Prekršajni postupak je postupak u kome vi u suštini imate policijskog službenika s jedne strane, građanina s druge, gde sud uvek, po pravilu pokloni veru onome što je rekao policijski službenik, i tu se čitava priča završava.

Sud, koji u onom trenutku kada shvati da ste vi dovedeni zbog nekog protesta - vi ste završili priču, nema tu nikakve šanse da se izvučete. Dakle, to je jedan potpuni sumrak vladavine prava. Tamo piše da su osudili ljude na osnovu iskaza policajaca, koji su svedočili uverljivo, nepristrasno, i ono što je zanimljivo, navodi se da oni nemaju razloga da lažno okrivljuju optuženog. Pa kako nemaju? A tu su da služe režimu? Dakle, to su sada potpune budalaštine. Kako sud može uopšte da stane na to stanovište da policijski službenik nema interes?Žrtve represije su, maltene po slučajnom izboru, obični građani. Ideja je da im se prenese poruka - "i tebi se ovo može desiti". Hapšenja koja su se desila u prethodnih nekoliko dana, a koja su povezana sa borbom građana protiv iskopavanja litijuma i protiv Rio Tinta, pokazuju da Aleksandar Vučić neće prezati od zloupotrebe policije, tužilaštva i sudstva kako bi se borio za Rio Tinto, a protiv građana Srbije. Tačnije, najpre kaže nešto navodno po njemu demokratski, a onda odmah pripreti. To dovoljno govori o njemu i o ovoj vlasti.Vladajućoj stranci najviše odgovara kontrolisano okruženje jer tako ublažava šefove košmare. Odbrana litijuma za sada ne uspeva. Vidi se razlika, boja, miris i ukus.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati