Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

17. 09. 2024. 15:52 14

"Briga ih za decu, zanimaju ih samo plate": SNS odbornica napala prosvetare (VIDEO)

U trenutku dok prosvetni radnici u Srbiji obustavljaju nastavu u školama zbog niskih plata i loših uslova, odbornica SNS u Kruševcu Snežana Jugović izjavila je da je "njih briga za škole", već samo za plate.

Članovi četiri reprezentativna prosvetna sindikata otpočeli su juče štrajk uz potpunu obustavu rada, okupljanjem u beogradskom parku Manjež prekoputa zgrade Ministarstva prosvete i na taj način podsetili Vladu Srbije da je neophodno da ispuni data obećanja. Istovremeno, održani su i protestni skupovi pri školskim upravama u Srbiji i većim gradovima, a u većini škola nije bilo nastave.

I dok podrška prosvetarima stiže sa svih strana, u gradskom parlamentu u Kruševcu drugačija situacija.

Snežana Jugović, odbornica SNS komentarisla je upravo protest prosvetara.

- Prosvetni radnici štrajkuju samo zbog povećanja plata. Ništa drugo ne traže, njih briga za škole. Briga njih za škole i decu. Njih interesuje, čast izuzecima, plata, gospodo. Pošto sam to uvidela, otišla sam iz prosvete - rekla je Jugović.

Koji su zahtevi?

Četiri reprezentativna sindikata u Srbiji – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije – imaju četiri zahteva.

Oni traže da se u skladu s dogovorom s Vladom Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se traže strože kazne za napade na nastavnike, nađu na javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini po hitnom postupku.

Drugi zahtev je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Srbije, izjednači sa prosečnom zaradom u Srbiji i da to povećanje bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Zahtevaju i da se do kraja 2024. godine, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati