Društvo i ekonomija

Direktno.rs

24. 07. 2024. 16:31 7

Novaković: "Svesrpska" deklaracija paravan za iskopavanje litijuma i zaduživanje

Projekat Rio Tinto nije projekat oko kog treba da se okupe samo potencijalno ugroženi žitelji Srbije, već treba da se ujedinimo svi, jer od njega zavisi sudbina ove države, rekao je danas potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Borislav Novaković na vanrednoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije.

Kada je u pitanju Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je na dnevnom redu zasedanja, Novaković ističe da je pitanju paravan za projekat Rio Tinto, iskopavanje litijuma i dalje zaduživanje.

- U deklaraciji postoji tačka 46 koja je uvod u koordinisanu akciju eksploatacije litijuma i u Republici Srpskoj i u Srbiji, na potpuno poražavajući način. Skrenuću pažnju na lokaciju u opštini Lopare, na Majevici, kao što je ovde planiran Jadar - kazao je on.

Prema njegovim rečima, u Nemačkoj se izvodi jedan od ekološki od najčistijih postupaka, dok ono što planiraju u Srbiji podrazumeva sumpornu kiselinu u stotinama hiljada tona, kao i jalovište koje ćemo imati u Jadru i koje ćemo morati na bezbedan način lagerovati i deponovati.

- Nama objašnjavaju da treba da koristimo i izdvajamo iz jadarita litijum karbonat uz upotrebu sumporne kiseline i jalovine i svega što može da ovu državu ekološki optereti i nanese ogromnu štetu. Ako je ovde rudarska renta od jedan do tri posto, bedan je iznos za štetu koja će se napraviti. Od malina zaradimo 289 miliona, a od litijuma će to iznositi 186 miliona poreske dobiti - dodao je on.Novaković naglašava da nije samo Jadar u pitanju i da postoji 128 tačaka na kojima se radi istraživanje od Jadra, preko Knića, Aranđelovca, Čačka, Gornjeg Milanovca pa sve do Vranja, kao i da je u pitanju jedna trećina Srbije u kojoj živi oko 1,5 miliona ljudi koja treba da bude raskopana zbog malog profita.

- Priča o Rio Tintu je dobila uzlet pre godinu dana kada je skočila prodaja električnih automobila i kada se činilo da će litijuma trebati sve više i više. Činjenica je da njegova cena pada jer je industrija automobila na elektronski pogon u padu. Tražnja za litijumom će biti sve manja, pa tako i cena. Samo će ekonomske posledice biti sve veće - naglasio je on.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Novaković naglašava da u ovom trenutku ne postoji nijedan narod u Evropi koji trpi tako veliki pritisak i koja je u tako nezavidnom položaju kao što su sada Srbi na prostoru KiM.

- Red je da nam odgovorite na osnovno pitanje kako je moguće voditi pregovore u uslovima i okolnostima u kojima mi dajemo sve, a ne dobijamo ništa. Kako je moguće od 2012. godine, od Briselskog procesa i sporazuma pa do Ohridskog dogovora sve vreme o ovoj temi razgovarati i da posle svakog razgovora na temu KiM konstatujemo da su prištinske institucije u tim pregovorima osnažene i da su nešto dobile, a srpska država izgubila. Jedina stvar koja u pregovaračkom smislu može da se smatra nekakvim dobitkom bila je ZSO, ali i taj jedini pozitivan pomak ostao je na papiru - rekao je on.

On podseća i da je Aljbin Kurti je potpuno nedvosmisleno rekao da za njega ne može ni da bude ZSO, jer etničko grupisanje i etnički princip u formiranju opština ne može da postoji, kao i da to neće biti ZSO, već zajednica opština u kojima postoji relativna većina srpskog naroda.

- Dodatno obezvređujući i ono malo pregovaračkog potencijala i dobitaka koje smo proknjižili na papiru, a nikada nismo realizovali u praksi. Napokon, kada bismo i dobili ZSO, pa to je neka vrsta nevladine organizacije, mogućnost da opštine u kojima Srbi čine većinu sarađuju na prostornom planu, u zdravstvu i obrazovanju i da opštine koordiniraju. Ona nema nikakvu egzekutivu na osnovu koje bismo mogli da kažemo da je to način da Srbi na KiM upravljaju svojom sudbinom - dodao je on.

Prema njegovim rečima, loše je što sve vreme postoji određen nivo licemerstva sadržan u činjenici da sve vreme ponavljate da KiM nikada neće biti priznato kao nezavisna država, a de fakto Srbija povlači poteze kojima se prema prištinskim institucijama ophodi kao da smo dve odvojene države.

- Loše je da de fakto uspostavljate institucionalne odnose i ophodite se u administrativnom i političkom delu kao da govorimo o dva državna entiteta koji sarađuju potpuno nezavisno. To mora da prestane, jer u ovom trenutku položaj Srba na KiM se dodatno pogoršava - istakao je on.

On naglašava da ako i dalje budemo nastavljali pregovore posle kojih će albanska strana imati više, a srpska manje i ako će snažiti kapaciteti prištinske administracije i način na koji će formirati sve svoje državne institucije i ako naših institucija na KiM ne bude ni u forenzičkim tragovima, to neće biti dobro, a idemo u tom pravcu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati