Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

06. 09. 2024. 15:27 3

Biološki fakultet: Šta je sve sporno u zaključcima Nacrta studije Rio Tinta

Biološki fakultet odbacio je svaku odgovornost za iznošenje zaključaka koji su objavljeni u "Nacrtima studije uticaja" kompanije "Rio Sava Exploration" Beograd, a koji su u suprotnosti sa generalnim i opštim zaključcima objavljenim u "Završnom izveštaju Biološkog fakulteta".

U saopštenju se ukazuje da je, prema podacima iz "Nacrta studije uticaja", koju je objavila kompanija "Rio Sava Exploration" Beograd, reviziju dosadašnjih studija i izveštaja vezanih za biodiverzitet, uključujći i "Završni izveštaj Biološkog fakulteta", sprovela konsultantska kuća "The Biodiversity Consultancy" iz Kembridža, "tako da sva odgovornost za tačnost podataka i iznetih predloga i stavova pripada njima i potpisnicima "Nacrta studije uticaja", a ne stručnom timu i Biološkom fakultetu".

- Biološki fakultet i stručni tim naglašavaju da je generalni zaključak, iznet u "Završnom izveštaju Biološkog fakulteta", rezultat procene donete na osnovu strogih naučno-metodoloških postupaka i da se mogu pobiti i dovesti u pitanje samo sprovođenjem istih metodoloških postupaka. Izostavljanje ovih zaključaka i njihovo relativizovanje, bez sprovođenja istih strogih naučnih metodoloških pravila, nije u skladu sa osnovnim naučnim principima i postulatima - ističe se u saopštenju.

Biološki fakultet je, kako se dodaje, samim tim odbacio svaku odgovornost za iznošenje zaključaka koji su objavljeni u "Nacrtima studije uticaja" , a koji su u suprotnosti sa generalnim i opštim zaključcima objavljenim u "Završnom izveštaju Biološkog fakulteta".

- Ovde smatramo da je izuzetno značajno naglasiti da pristup u reviziji dosadašnjih studija i izveštaja vezanih za biodiverzitet, a iz kojih su proizašle "regulatorne procene početnog stanja biodiverziteta", kao i "predloženi plan zaštite vrsta prepoznatih kao prioritet za dugoročnu zaštitu ili kompenzacione mere s ciljem smanjenja rezidualnog uticaja na biodiverzitet", nije baziran na nacionalnom zakonodavstvu, već da su izneti predlozi usklađeni sa relevantnom praksom Evropske unije (Standard 6 - Evropske banke za razvoj), koja je bazirana na EU direktivama koje se odnose na zaštitu prirode (Direktiva o staništima i Direktiva o pticama) - navodi Biološki fakultet.

Biološki fakultet je u saopštenju predočio i svoje zaključke, koji su izvedeni iz analize naučnih rezultata prezentovanih u "Završnom izveštaju Biološkog fakulteta", i objavljeni u zborniku SANU "Projekat Jadar - šta je poznato?".

U njima se, između ostalog, navodi da bi žoptimalna i osnovna mera za sprečavanje negativnih posledica na stanje biodiverziteta na području doline Jadra bilo odustajanje od planirane eksploatacije i prerade minerala jadarita.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati