Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

07. 09. 2024. 20:17 63

"Imaćemo TRAJNI PROBLEM": Rudarski inženjer objasnio Vučiću i Rio Tintu posledice rudarenja

Rudarski inženjer iz Krupnja Borivoj Popović izložio je u Ljuboviji, tokom rasprave o litijumu, kako će otvaranje rudnika u dolini Jadra uticati na opadanje nivoa podzemnih voda, što će dovesti do suše i trajnih posledica za ovaj kraj.

- Prvi problem je što će usled podzemne eksploatacije doći do snižavanja nivoa podzemnih voda, jer je voda u rudnom telu pod pritiskom, a što će dovesti do presušivanja izvora i bunara koji se nalaze na tokovima koji hrane rudno telo - rekao je Popović.

Površinu na kojoj će se to dogoditi je, kako je kazao, u ovom trenutku teško odrediti, ali treba računati na sva okolna sela.

- Spuštanjem nivoa podzemnih voda, doći će i do spuštanja nivoa kapilarne vode, što će dovesti do sušenja drveća i smanjenja prinosa - istakao je rudarski inženjer.

Problem će se, ističe, pojaviti neposredno nakon što se započne eksploatacija i za veći deo prostora je trajan.

"Želim da uživam u paradajzu iz Loznice"

Direktor kompanije Rio Tinto Jakob Stausholm poručio je da, ako bude realizovan projekat Jadar, neće biti zagađenja vode, vazduha i zemljišta, ni zbog korišćenja sumporne kiseline, ni zbog deponije.

- Mislim da je ovo dobra rasprava. Moramo da budemo zadovoljni kada je reč o vodi. Moramo da budemo zadovoljni kada je reč o korišćenju sumporne kiseline. Moramo da budemo zadovoljni kada je reč o deponiji. Imate moje uveravanje da nećemo imati zagađenje izvora, vazduha i zemljišta - poručio je Stausholm.

Istakao je da će zbog toga poljoprivreda u komšiluku rudnika litijuma biti u potpunosti kao i poljoprivreda bilo gde drugde.

- Ja se zaista radujem da se vratim u Loznicu. To je divan kraj i želim da uživam u paradajzu i svim poljoprivrednim proizvodima - dodao je.

Nataša Banković iz Javnog preduzeća "Srbijašume" pitala je da li će posledica eksploatacije litijuma biti ispuštanje štetnih gasova u atmosferu, koje će dovesti do stvaranja kiselih i do ubrzanog sušenja šuma.

Inženjer za zaštitu životne sredine iz Rio Tinta Jovan Milićević joj je odgovorio da ne postoji ta opasnost.

Meštanin Gornjih Nedeljica Petar Filipović upitao je tokom rasprave o rudarenju litijuma u Ljuboviji da li bi predstavnici kompanije Rio Tinto pozvali građane Podrinja u posetu njihovim rudnicima u Evropi, da se uvere kako oni funkcionišu.

- Da vidimo da li tamo može da raste voće, povrće i kako funkcioniše poljoprivreda - rekao je Filipović.

Odgovorio mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji ga je pozvao da sa njim ode u Nemačku i da vide kako tamo planiraju da rudare litijum.

- Vi mislite da se ja šalim, ali ja želim i da ide neko ko misli drugačije - dodao je Vučić i poručio Filipoviću da se spremi za put 7. oktobra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 63

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati