Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 07. 2024. 10:30 2

Umesto minimalne zarade, tražimo platu za dostojanstven život

"Udruženi sindikati Srbije "Sloga" upozoravaju da je aktuelna metodologija određivanja minimalne zarade u Srbiji, koja se temelji na nedefinisanoj potrošačkoj korpi, neadekvatna i ne odražava realne potrebe i troškove života radnika. Minimalna neto zarada od 49.864,00 dinara za 184 radna sata, koliko iznosi za jul mesec ove godine, prema mišljenju sindikata, ne pokriva osnovne životne troškove poput režija i hrane i ispod je svakog kriterijuma dostojanstva radnika", navodi se u saopštenju Sindikata Sloga koje prenosimo u celosti.

"Sloga poziva učesnike u takozvanom Socijalno-ekonomskom savetu (SES) da prekinu razgovore o povećanju minimalne zarade na osnovu minimalne potrošačke korpe koju su najavili i insistira da se razmatranje zarada vodi isključivo na osnovu koncepta plate za neophodan, dostojanstven život, prakse koja se uspešno sprovodi u mnogim zemljama Evropske unije.

Iako zvaničnici često ističu rast minimalne zarade, plata i penzija u odnosu na evro, "Sloga" navodi da rast cena životnih namirnica i osnovnih usluga značajno premašuje povećanje plata, ostavljajući radnike, posebno penzionere, u situaciji gde moraju birati između osnovnih životnih potreba, uključujući hranu, lekove i plaćanje režijskih računa.

Decenijama prisutan trend minimalnih zarada na tržištu rada, gde veliki broj radnika prima minimalac kao pravilo a ne izuzetak, prema sindikatu, dovodi do siromaštva i masovnog iseljavanja radne snage ka zemljama Evropske unije. Ovo je posebno vidljivo u deficitarnim sektorima kao što su zdravstvo, zanatske profesije i usluge, gde postoji ozbiljan nedostatak kvalifikovane radne snage.

Jasno je da narod vidi bahatost i rasipništvo novokomponovane političke elite i njenih saradnika iz poslovnog sektora. Život na osnovu minimalne zarade, koji je samo dovoljan za preživljavanje, nije život dostojan čoveka.

Zbog svega navedenog, "Sloga" poziva da se o povećanju zarade razgovara na osnovu koncepta plate za neophodan život, koji bi osigurao zarade dostojne za pokrivanje realnih životnih troškova.

Mi smo kao sindikat potpisnici Deklaracije o plati za život, koju je inicirao Centar za politike emancipacije, podržane od strane nekoliko sindikalnih organizacija, i preko 20 organizacija civilnog društva. Nama su potrebne stvarne promene koje će omogućiti svakom radniku u Srbiji da živi dostojanstveno, a ne samo da preživljava", zaključuje se u saopštenju Sindikata Sloga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati