Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vijesti.me ]

03. 07. 2024. 15:24 8

Vučić "malo zaustavio" izvoz ulja u CG

Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore traži odgovore zbog prekida snabdevanja jestivim uljem iz Srbije - od ukupnih potreba za jestivim suncokretovim uljem 92 odsto se pokriva uvozom iz Srbije, pa bi ova zabrana mogla da ugrozi snabdevanje, ali i da poveća cene na domaćem tržištu, pišu Vijesti.

Crnogorski trgovci i uvoznici od prošle sedmice otežano nabavljaju jestivo suncokretovo ulje iz Srbije zbog čega će Ministarstvo ekonomskog razvoja uputiti pitanje vlastima u u Srbiji - da li je doneta zvanična odluka o zabrani izvoza ulja ili neka druga mera, saznaju Vijesti.

Nekoliko crnogorskih trgovaca i proizvođača hrane kazalo je Vijestima da su prošle nedelje od svojih dobavljača iz Srbije obavešteni da više ne mogu da im prodaju ulje, jer je doneta odluka o zabrani izvoza tog proizvoda.

To se odnosi i na količine koje su već bile ugovorene, a izvor Vijesti kaže i da je jedan kontigent ulja u četvrtak vraćen s granice u Srbiju.

Crna Gora 92 odsto potreba za suncokretovim uljem pokriva uvozom iz Srbije, pa bi ova zabrana mogla da ugrozi snabdevanje ovim proizvodom, ali i da poveća njegove cene na domaćem tržištu.

Vučić: Malo smo zaustavili

Sve je počelo u ponedeljak prošle nedelje, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare o geopolitičkoj situaciji, kazao i da će biti velikih nedostataka hrane u svetu i naveo da već sada postoji ogromna potražnja na tržištu iz regiona za suncokretovim uljem.

- Mi smo u ovom trenutku to malo samo zaustavili, pa ćemo da vidimo kako ćemo dalje da se ponašamo, zato što su u Ukrajini skočili troškovi i radne snage i zbog cene električne energije, koja je viša, a koja je veliki proizvođač suncokretovog ulja. Kad je njihova cena za 7 do 7,5 odsto niža, ona je u stvari značajno viša nego naša zbog transportnih troškova - rekao je tada Vučić.

Zvanična odluka o zabrani izvoza ulja ne može se naći na sajtu Vlade Srbije ili u Službenom listu te države, ali se Vučićevo "malo smo zaustavili izvoz" u praksi sprovodi.

MER traži odgovore preko CEFTA

Vijesti su u utorak uputile pitanje Ministarstvu poljoprivrede Crne Gore da li su upoznati da li je Srbija donela odluku o zabrani izvoza jestivog ulja, kako ona može da utiče na snabdevanje građana Crne Gore ovom osnovnom namirnicom i šta će preduzeti da ne bi došlo do nestašica.

- U vezi s Vašim upitom, obaveštavamo Vas da smo upoznati preko medija o zabrani izvoza ulja, a kao razlog je navedena "ogromna potražnja ulja u regionu zbog rasta troškova proizvodnje u Ukrajini i da je zbog toga zaustavljen izvoz". Kako još nismo obavešteni preko zvaničnih kanala komunikacije, ne znamo da li je reč o zvaničnoj odluci donesenoj od strane Vlade Srbije, ili se radi o poslovnoj odluci zaustavljanja izvoza na kraći period. Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao resor nadležan za trgovinu i praćenje CEFTA sporazuma čije su članice i Srbija i Crna Gora, uputiće pitanje CEFTA kontakt tački u Srbiji, a odgovor možemo očekivati sutra do kraja dana - rečeno je u utorak Vijestima iz Ministarstva poljoprivrede.

CEFTA je regionalni sporazum o slobodnoj trgovini za zemlje Zapadnog Balkana, koji onemogućava ili ograničava zabrane trgovine.

Iz Ministarstva poljoprivrede Crne Gore Vijestima su kazali da Crna Gora oko 90 odsto suncokretovog ulja uvozi iz Srbije i da za sada ima dovoljno količina u maloprodaji.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, Crna Gora je za period januar - maj ove godine uvezla jestivog suncokretovog ulja za 5,6 miliona evra, od čega je iz Srbije kupljeno za 5,17 miliona, što je 92 odsto ukupnih potreba.

Uvoz ovog proizvoda zabeležen je i iz Hrvatske u vrednosti 303 hiljade evra, iz Ukrajine za 70 hiljada, Turske za 25 hiljada, sa Kosova za 24 hiljade i iz Italije za 9,3 hiljade evra.

Uzgajivači suncokreta najavili proteste

Na zabranu izvoza ulja iz Srbije reagovalo je više udruženja poljoprivrednih proizvođača suncokreta iz Srbije navodeći da se ovom merom ruši otkupna cena suncokreta i njima pravi šteta, jer sada fabrike ulja nisu zainteresovane za otkup.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić izjavio je pre dva dana da su poljoprivrednici sedam udruženja nezadovoljni zabranom izvoza suncokretovog ulja i najavio da će "za nekoliko dana reagovati na tu zabranu", a da će "posledice trpeti saobraćaj i građani".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati