Zabava

[ Izvor: Mediji ]

03. 07. 2024. 07:00 4

Ričard Gir zbog ovoga nikada nije nominovan za Oskara

Čuveni glumac Ričard Gir ima 74 godine, a do sada je odigrao brojne uloge u mnogim kultnim ostvarenjima.

Gir je za svoj angažman dobio razne nagrade i priznanja, između ostalog i Zlatni globus za film "Čikago" iz 2002. godine, ali Oskara nije dobio. Tačnije, nikada nije bio ni nominovan za ovo prestižno priznanje.

Iako postoje brojni glumci koji nisu nominovani za Oskara, kada je Ričard Gir u pitanju - to nikako nije zbog toga što nominaciju nije zaslužio. Odgovor se krije u činjenici da je Akademija ovog glumca zabranila na 20 godina.

Mnogi za ovo nisu znali, a sve je počelo 1993. godine, kada je Gir uručivao nagradu za najbolju art direkciju koja je završila u ruke Lućijane Ariđi i Ijana Vitakera za film "Hauardov kraj".

Sve je bilo u redu dok Gir nije odlučio da zanemari scenario i iskritikuje Vladu Kine zbog tretmana ljudi sa Tibeta. Ričard je poznat kao sledbenik tibetanskog budizma, te je godinama kritikovao kinesku vlast, a ono što je uradio prilikom dodele nagrada dovelo je do toga da bude zabranjen na dodeli Oskara u narednih 20 godina, ali i da dobije doživotnu zabranu ulaska u Kinu.

Iako nije mogao da bude nominovan za ovu nagradu, Gir se ipak na svečanoj dodeli Oskara pojavio dva puta nakon zabrane. Prvi put je to bilo 2003. godine, kada je film "Čikago" u kom je glumio osvojio nagradu za najbolji film, a drugi put se na dodeli Oskara pojavio 2013.

Tada je otpevao pesmu "Everybody Needs a Best Friend" i uručio nagrade za najbolju filmsku muziku i najbolju originalnu pesmu, a to je učinio zajedno sa svojim koleginicama iz filma "Čikago" Rene Zelveger, Kvin Latifom i Ketrin Zitom Džouns.

- Izgleda da sam rehabilitovan. Čini se da, ako vas dovoljno dugo nema, zaborave da su vas zabranili - rekao je Ričard tada kroz smeh.

Ovo je pretilo da ozbiljno ugrozi karijeru Ričarda Gira, budući da nije dobijao uloge u značajnijim holivudskim ostvarenjima, a kako je sam rekao, to je bila posledica finansijske veze Holivuda i Kine.

Glumac je napravio pauzu u karijeri u periodu od 2017. do 2023, a najznačajnije uloge u karijeri odigrao je u ostvarenjima "Američki žigolo", "Jenki", "Oficir i džentlmen", "Do poslednjeg daha", "Bez milosti", "Zgodna žena", "Unutrašnja kontrola", "Jesen u Njujorku", "Prvi vitez", "Iskonski strah", "Šakal", "Zgodna mlada", "Doktor T i žene", "Čikago", "Motmanovo proročanstvo", "Jeste li za ples", "Lov u Bosni", "Hačiko: Priča o psu" i drugim.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Da ne pokvasi šapice

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati