Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 06. 2024. 16:22 1

Spirić o štrajku u Juri: Da li režim brani radnike ili strane kompanije?

Prema propagandi, vlasti u Srbiji se hvale potpisivanjem raznih sporazuma o strateškim partnerstvima sa velikim svetskim silama, a u stvarnosti od stranih investitora ne mogu osigurati ni bolje higijenske uslove u toaletima! Nakon šest sati pregovora između sindikata, Ministarstva rada i poslovodstva Jure nije postignut dogovor o poboljšanju uslova rada radnika koji rade najviše u Evropi, a plaćeni su najmanje, izjavila je Jelena Spirić, predsednica leskovačkog odbora Stranke slobode i pravde i narodna poslanica, čiju izjavu prenosimo u celosti.

Spirić kaže da i nakon nedelju dana štrajka, vlast očigledno nije briga, iako su radnici Jure iz očaja pribegli štrajku tokom kog neće biti plaćeni i primaju minimalac od kog ne mogu prehraniti svoje porodice.

- Ministarstvo rada je u Juru poslalo čak Miru Bastu, koja je odavno stala na stranu onih koji su doneli i usvojili Zakon o radu koji nije u interesu radnika Srbije. Jasno je da Basta nije poslata radnicima da poboljša njihove uslove rada, već stranom investitoru, sa zadatkom da uguši proteste nezadovoljnih radnika, što kao i u nekim prethodnim slučajevima rezultira pritiskom na radnike da odustaju od štrajka. Pošto dogovor nije napravljan sa radnicima, da li je možda napravila dogovor sa poslovodstvom o nekoj donaciji, kao i pre desetak godina, kada je Jura donirala automobile Inspektoratu za rad - upitala je Spirić.

Spirić je istakla da se postavlja pitanje da li je nakon nedelju dana borbe radnika za obroke, osnovnu higijenu i nediskriminatorne bonuse, posao Ministarstva rada da brani radnike ili strane kompanije.

- U zemlji "ekonomskog tigra", vlastima koje bi trebalo da pre svega štite svoj narod, postavlja se samo jedno pitanje - Šta radite, bre? - zaključila je Spirić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Aplauz

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati