Društvo i ekonomija

Direktno.rs

19. 06. 2024. 15:22 4

"Investiciona politika SNS-a vodi Srbiju direktno u stagnaciju životnog standarda i krizu javnog duga"

Investiciona politika SNS-a vodi Srbiju direktno u stagnaciju životnog standarda i krizu javnog duga - izjavio je Peđa Mitrović, generalni sekretar Stranke slobode i pravde i narodni poslanik, čiju izjavu prenosimo u celosti.

- SNS je izgubio kompas u vođenju ekonomske politike države i svi moramo biti spremni za posledice ove egzibicionističke investicione politike Siniše Malog i Vlade Srbije. Umesto ulaganja u obrazovanje, Vlada Srbije je nedavno za izgradnju Nacionalnog stadiona i Expo prostora zadužila državu za 1.3 milijarde evra po kamatnoj stopi od 7%, a da nema nijednu jedinu studiju izvodljivosti ili isplativosti ova dva projekta - naveo je Mitrović.

Ukazao je na to da iz uporednog iskustva drugih zemalja koje su gradile slične projekte, jasno je da se niti jedan od ova dva projekta isplati u bilo kom razumnom roku.

- To znači da je neko u Vladi Srbije bez ikakvog promišljanja odlučio da spali milijarde evra od narodnih para kako bi gradio projekte čiji će jedini smisao biti da pred neke buduće izbore podignu rejting svom, kako oni sami sebe sad već otvoreno nazivaju, režimu - istakao je Mitrović.

Dodatno Mitrović kaže da niko ne može ni da pogodi kojim principima se SNS vodi kada odlučuje u šta će ulagati.

- Naša zemlja pod SNS-om sa samo 52 km puteva na 100 km² ima daleko nerazvijeniju mrežu puteva od svih zemalja Centralne i Istočne Evrope koje imaju 130 km puteva na 100 km², a preko 30% puteva je od šljake i blata. Ko je odlučio da đacima u Srbiji ne trebaju savremene učionice, ali im trebaju prazni stadioni - dodaje on.

- Moravski koridor poskupeo sa 745 miliona evra na 1.6 milijardi evra, dok je trošak izgradnje autoputa Beograd-Novi Sad-Zrenjanin skočio sa 600 miliona evra na 1.7 milijardi evra. Rast cena materijala ne može da opravda ovaj vrtoglavi rast troškova izgradnje, ali korupcija može - naveo je Mitrović.

- Za Srbiju je pogubno da ovakav SNS odlučuje šta će se i kako graditi, jer ćemo se za pet godina probuditi sa ogromnim dugovima koje će buduće generacije morati da otplaćuju zato što je mala grupa ljudi odlučila da svakodnevno pali milione evra građana na projekte koji se ne isplate, dok većinu građana Srbije ostavlja uskraćenim za osnovnu infrastrukturu. Recept za propast - zaključio je Mitrović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Gde si komšo?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati